Som Ålandstidningen har berättat finns ingen hiss upp till salongen på fartyget ms Mergus som trafikerar tvärgående linjen mellan Lumparland och Kumlinge. För de som inte kan nyttja trappor har en container installerats på fartygets däck att sitta i.
Funktionsrätt Åland har påpekat brister i tillgängligheten på färjan, och man har vänt sig till Ålands ombudsmannamyndighet, vars uppgift är att förhindra diskriminering, med frågan om lösningen kan anses godtagbar. Nu kommer myndigheten med ett tydligt svar: nej.
”Container på fartyg kan innebära konnotationer av att det är gods som ska fraktas, inte människor. Bedömningen är att det därför objektivt sett finns grund för att utrymmet i sin nuvarande utformning kan uppfattas kränkande av människovärdet för människor med nedsatt rörelseförmåga”, skriver man i ett utlåtande och fortsätter:
”Lösningen med två passagerarutrymmen medför en risk att i praktiken segregera resesällskap och familjer i stället för att möjliggöra delaktighet och inkludering. På så sätt kan personer med nedsatt rörlighet försättas i en sämre situation än övriga resenärer”.
Myndigheten anser att LR har brustit i sin skyldighet att främja likabehandling, något som bryter mot diskrimineringslagen.
”Som upphandlande myndighet borde LR ha försäkrat sig om främjandet av likabehandling samt tillgängligheten innan färjan ms Mergus togs i bruk”, skriver man i slutsatsen.
Ombudsmyndigheten kräver att vissa åtgärder vidtas ”utan dröjsmål” för att förbättra tillgängligheten på ms Mergus.
”Med tanke på den totala prisbilden för entreprenaden och inbesparingen det medfört LR kan dessa åtgärder inte anses annat än ett minimum”, slår man fast.
Minister: Konstigt utlåtande
Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) har inte läst rapporten när Ålandstidningen pratar med honom under helgen, men när han får klart för sig vad kritiken handlar om kommenterar han den så här:
– Det är konstigt att man väljer ut just Mergus att anmärka på eftersom flera av skärgårdsfärjorna har sämre funktionshinderanpassning. Mergus har bättre anpassning än flera av våra färjor, det vill jag betona. Det är märkligt om en ombudsman agerar på basen av vad som skrivs i media och vad det är politisk kontrovers kring.
Vad gör LR för att se till att de brister som påpekas åtgärdas?
– Det Funktionsrätt Åland tidigare har framfört har vi redan börjat arbeta med, det här kommer inte som en blixt från klar himmel. När det kommer nya färjor anpassas de kontinuerligt. Men det är entreprenörens fartyg, det här är frågor som behöver klareras med ägaren.
När kan man vänta sig att allt är åtgärdat?
– Jag har inte någon exakt tidpunkt just nu, men det dröjer inte länge.
Ombudsmannamyndigheten anser att LR borde ha försäkrat sig om att åtgärderna var vidtagna redan innan Mergus sattes in. Finns det anledning att vara självkritisk?
– När LR upphandlar totalentreprenad köper vi in en funktion, den ska motsvara det vi har ställt krav på. I det här fallet finns en tydlig skrivning om funktionshinderanpassning, säger Christian Wikström.