Nu ökar hotet mot svenskspråkiga mejlanvändare. Ålänningen Stefan Flöjt har fått sitt mejlkonto kapat. Nu försöker bedragare lura alla i hans adressbok på pengar.
Stefan fick sitt mejlkonto kapat
TEKNIK Kapade mejladresser är vardagsmat. Använd din mejladress på "fel" sajt, och den riskerar att stå som oskyldig avsändare till allt möjligt fuffens.
Kapade brevlådor är också vanligt, men hittills har det nästan uteslutande drabbat mejlkonton med andra språk än svenska. Tills nu.
Nyligen fick Stefan Flöjt flera oroliga samtal till sin mobiltelefon. Varför var han fast i Manchester, och behövde han hjälp? Och varför skrev han på så rutten svenska?
- Det är flera som har hört av sig. Men det här har hänt en gång tidigare. Jag vet inte om det beror på att man är extra utsatt för att man har sin mejladress på nätet. Det känns lite olustigt faktiskt.
Att någon skulle ha gissat sig fram till lösenordet tror han inte.
- Jag har haft ett bra lösenord med bokstäver, skiljetecken och siffror. Det gissar man nog inte.
Orsaken enkel
Orsaken till sådana här intrång är ofta enkel, menar Patrik Bylund, teknisk chef på Symantec i Sverige.
- Ofta är det att man har ett för svagt lösenord till sitt mejlkonto. Man använder ett namn på någon i sin närhet, sitt födelsenummer eller något annat relaterat till sig själv.
Det gäller för övrigt, tillägger han, alla webbtjänster; Facebook, mejl, twitterkonton och så vidare.
- Just nu är det vanligt att Facebook-konton kapas.
Och kaparna tjänar faktiskt ofta på kapningarna.
- Vi har inga siffror, men vi vet att folk kommer åt pengar. Man går alltid på hög volym, alltså så många konton som möjligt samtidigt, och av erfarenhet vet vi att en liten del att går på det här. Och då blir det pengar. Knepet är att skriva uppmaningar som låter rimliga, kräva små belopp och göra det välskrivet.
Angreppsformen är vanlig.
- Ja, det är vanligt. Man använder överraskningsmomentet, och man anstränger sig för att verka vara någon som man litar på, en bankanställd eller en kompis till exempel.
Fredrik Granlund