Som Ålandstidningen berättade i lördagens tidning röstade riksdagen förra veckan för att försäljning av drycker med upp till 5,5 i volymprocent blir tillåten i butikerna från och med nästa år.
– Det första man kan konstatera är att Finland får ta ansvar för sin alkoholpolitik. Åland måste ta ansvar för sin. Benar man ut det som står i den nya alkohollagen tycker jag att det är bedrövligt att alkoläsken flyttar in i detaljhandeln. Det är något som vi vet att är dåligt. Alkoläsk är en produkt som riktar sig till unga i smak, utformning och marknadsföring.
Wille Valve pratar om att Åland har en särskild ställning i sammanhanget på grund av taxfreehandeln.
– Om den starka drycken blir väldigt dyr i butikerna är det inte sagt att vi kommer se jättestora förändringar på Åland. Jag höjer röd flagg för alkoläsken, gul flagg för starkölen och grön flagg för undantaget som gör att gårdsbryggerier får sälja öl på sina gårdar.
Också bra saker
Wille Valve säger att det finns många bra saker i den nya alkohollagen.
– Den förenklar väldigt mycket gällande tillsynen. Det är bra eftersom det blir mindre byråkrati och mera fokus på dem som inte sköter sig. Helt nattsvart är det inte men jag blir inte glad över att vi ökar tillgängligheten i butikerna på det här sättet. Jag hade hellre sett mer generösa regler för gårdsbryggerier.
Den nya alkohollagen fastslår att gårdsbryggerier där den årliga produktionsvolymen understiger 500.000 liter alkoholdryck får ha gårdsförsäljning. Det betyder att det åländska bryggeriet Open Water Brewery kommer kunna sälja sina produkter på gården. Stallhagen, som producerar över en miljon liter dryck varje år, får däremot nöja sig med att sälja sina produkter via handeln.
– Jag tycker det är bra att bryggare får sälja öl på gårdarna. Det i sig ökar inte tillgängligheten av alkohol.
Ska diskutera
Wille Valve säger att landskapsregeringen nu ska göra en gedigen analys av vad den nya alkohollagen innebär för Åland.
– Vi ska föra en diskussion med våra rikskollegor. För egen del har jag varit tydlig med att alkoläsk i detaljhandeln inte är bra. Det hör inte hemma på Sparhallen eller Kantarellen.
Vad kan Åland göra åt saken?
– Alkohollagstiftningen är en behörighet som kan flyttas över till Åland. Det är en grund för diskussionerna och något vi är intresserade av att göra. Helt eller delvis.
Noterat
Dan-Johan Dahlblom, vd på Ab Mathias Eriksson som driver bland annat Kantarellen och Mattssons i Godby, säger att han noterat riksdagens beslut.
– Personligen tycker jag att det är ett dåligt beslut. Vi har inte diskuterat det i ledningsgruppen men vi verkar inom lagens gränser.
Varför är det inte bra?
– Att öka tillgängligheten av alkoläsker som riktar sig till unga personer är inte bra. Det tycker jag är helt fel. Det gör ingen nytta för någon.
Kan det bli aktuellt för Mathias Erikssons affärer att inte utnyttja den nya lagstiftningen i god anda?
– Det är svårt att säga. Det beror på konkurrensläget men skulle det vara så att alla åländska butiker gick in för det så tycker jag det skulle vara en intressant lösning.
Kevin Eriksson