Turen från Mariehamn till Åbo gick utan problem under söndagen. I dag anlöper ms Grace varvet i Nådendal utanför Åbo för inspektion och reparation efter grundstötningen i lördags strax söder om Mariehamns hamn. Befälhavare Magnus Thörnroos kan konstatera att han och hans besättning hade tur i oturen, fartyget är inte så illa tilltygat av olyckan.
– Vi har haft ned dykare i två olika team som kontrollerat våra skador och de är ganska mycket mindre än vi trodde. Själva skrovet har inga intryckningar, men det är lite skadat på babord propeller, säger han.
– Med tanke på omständigheterna var det ganska lindrigt.
Omständigheterna var svåra. Prognoserna sa att vinden kunde nå hastigheter av 24 meter per sekund i vindbyarna, men när Grace gled in mot Svibyviken och hamnen ökade vinden i styrka.
– Precis när vi var i hamnen fick vi det värsta på oss, det är vindbyar som är upp till 30 sekundmeter när läget är som mest utsatt, säger Magnus Thörnroos.
Tappade kontrollen
I den trånga viken skulle han svänga runt sitt fartyg för att angöra kajen med aktern, då tog vinden över.
– När jag svängt runt märkte jag att fören och bogpropellrarna inte orkade hålla upp mot vinden och jag tappade helt kontrollen över fartyget.
I det läget, när han just inlett momentet att backa mot kajen, ställdes han inför beslutet att fortsätta backa eller att försöka lämna hamnområdet och söka sig ut på öppnare vatten.
– Jag hade två alternativ, att försöka sticka därifrån eller att fortsätta backa. Om jag hade valt att backa fanns risken att jag inte skulle fått stopp och riskerat att backa in i kajen eller ms Mariella som ligger där.
Han valde alternativet att försöka avbryta angörandet av hamnen och söka sig ur den trängda situationen.
– Men det visade sig att det var för sent, vinden hade tagit oss så långt in mot land att vi var inne i en återvändsgränd, säger Magnus Thörnroos.
Känslig för sidovindar
Ms Grace är Viking Lines största fartyg och även i lugna förhållanden är det med små marginaler fartyget vänder i hamninloppet. I de kraftiga vindarna påverkades det stora fartyget kraftigt.
– Hon är stor till vindytan, och känsligare för sidovindar. Det är helt klart en större utmaning.
Det var inte bara vindstyrkan som orsakade problem, vindriktningen, sydväst, är också sämsta tänkbara för Grace när hon ska lägga till vid sin kaj.
– Det är alltid mest kritisk när man får vinden i sidan, och här hamnade jag i det mest utsatta läget med hela bredsidan mot vinden. Men det är risken man lever med när man går in i trånga hamnar.
När vädret är hårt och ligger i gränszonen för om du ska prova att gå in till Mariehamn eller att segla förbi, vad är avgörande för ditt beslut?
– Det är vinden och riktningen man tittar på, men det finns inga gränser utan det är en bedömning från fall till fall. Jag bedömde att det skulle gå bra, och det gjorde de andra båtarna också. Det gick bra för dem, men inte för mig, säger Magnus Thörnroos.
Kom på rätt tid
Veli-Pekka Nurmi, Olycksutredningscentralens direktör, menade i gårdagens Ålandstidningen att Magnus Thörnroos kan ha fått felaktig information om väderleken. Men Magnus Thörnroos tror inte att det är en förklaring till att grundstötningen inträffade.
– Jag tog mitt beslut utifrån SMHI:s prognos, och den var bra och stämde. Den sa att det värsta skulle komma klockan två och det kom precis då.
I stället menar han att tajmingen blev oturlig.
– Vi var på fel ställe vid fel tidpunkt, och hade nog lite otur. Vi hade Amorella framför oss och jag märkte på dem att det inte var riktigt normalt, de drev väldigt mycket. Det var riktigt, riktigt hårt väder, men oftast går det bra, säger Magnus Thörnroos, som hoppas på nya försök att angöra Mariehamn inom kort.
– Vi vet mer om skadorna i morgon (läs: i dag), men vi är nog snart tillbaka i trafik.