Det tog tjugo minuter innan MRCC i Åbo kontaktade sina svenska kollegor med en begäran om helikopterhjälp.
Nedisningsrisken gjorde att det tog tid att få fram en svensk helikopter som kunde starta.
02:55 startade helikopter 907 från Visby.
018-15000 Vet du mer om detta? Har du bilder? Hör av dig!
SJÖFART - Det kom en förfrågan från våra finska kollegor. I samarbete med den finska sjöräddningen kvitterade vi larmet 01:38, berättar Sten-Erik Pettersson, räddningsledare på MRCC i Göteborg.
Sedan går det tjugo minuter när MRCC i Åbo samordnar sina tillgängliga resurser. De skickar ut Superpuma-helikoptern. Men det räcker inte.
- 01:59 får vi en förfrågan från Åbo om att skicka upp en av våra helikoptrar. De har då fokuserat på just helikopterhjälp, och på rökdykare som kan gå in i fartyget och rädda passagerare och besättning. Då har Stockholm redan konsulterat sina meteorologer och kommit fram till att de inte kan starta. Nedisningsrisken är för stor. Vintertid är det egentligen den enda stora flygrisken. Blir det isbeläggning på rotorn kan det leda till haveri.
Istället larmas helikopterförbandet i Visby på Gotland. Där är vädret marginellt bättre.
- Varken Stockholm eller Sundsvall kunde få upp sina helikoptrar, och även i Visby finns en flygbegränsning. Befälhavaren måste välja mellan att antingen ta med sig RITS-teamet (RäddningsInsats Till Sjöss) med rökdykare och räddningspersonal och en begränsad mängs bränsle, eller full tank och inget RITS-team. De valde då att starta tomma och med full tank för att ändå göra en insats och plocka upp överlevande - att rädda vad som gick.
Så dags, 02:55, var läget fortfarande oklart. Det hade precis kommit en rapport från Seawind om att branden var släckt, men fartyget drev med vinden farligt nära land.
- Driver ett fartyg kan det snabbt bli en negativ utveckling igen.
02:55 startar helikopter 907 från Visby med kurs på haveriplatsen utanför Nyhamn.
Väl framme har superpuman redan kunnat landa på Seawinds däck och plocka ombord samtliga 11 passagerare. Den svenska helikoptern landar då på Mariehamns flygplats för att fungera som förstärkningsresurs under bogseringsarbetet.
Nedisningsrisken kan alltså göra att det inte blir någon räddningsinsats alls?
- Ja, i värsta fall.
Om en en riktig katastrof skulle inträffa på Ålands hav vintertid, en ny Estonia, skulle de överlevande i värsta fall inte kunna räddas?
- Det är i sådana lägen varje helikopterbefälhavares beslut att starta eller inte.
Hur många helikoptrar har Sverige att bidra med i en katastrofsituation?
- Norrlandsflyg är den operatör som flyger helikoptrarna här. De har fem helikoptrar plus en reservmaskin som kan starta inom en timme. Sedan har vi ju Försvarsmakten, men de är inte larmbara på samma sätt. Men om det blir en utdragen räddningsoperation kan vi få ytterligare en handfull helikoptrar därifrån. Men då handlar det om flera timmar, kanske ett dygn.
Här kan du följa Sea Wind direkt.
018-15000 Vet du mer om detta? Har du bilder? Hör av dig!
Fredrik Granlund