Mattias Jansryd säger att situationen varit allt annat än optimal under hösten.
– Korttidsvikarier är aldrig bra oavsett bransch. Särskilt illa är det förstås för barn som inte får någon kontinuitet. Vi har inte tagit lätt på saken men med kort varsel är det väldigt svårt att få tag på vikarier och i synnerhet behöriga vikarier.
Orsakerna till den uppkomna situationen är flera. Bland annat gjorde man inför den här terminen en rockad i klassammansättningarna på grund av färre elever. Man blev då en lärare och en assistent färre på skolan.
– Det skapar förstås en större sårbarhet när man är färre personer. Men vi kan inte heller ha överflödig personal.
Andra omständigheter
Resursmässigt menar han att nuvarande bemanning är på rätt nivå.
– Det finns vissa problem att hitta kompetens för barn som behöver extra stöd. Där har vi försökt samarbeta med specialläraren i Lemland.
Stämmer det att skolans personal byts ut varje år?
– Ja, vanligtvis byts det ut någon lärare varje läsår.
Däremot delar han inte uppfattningen om att det skulle ha med den höga arbetsbelastningen att göra.
– Nej, det är snarare andra omständigheter. Många vill på sikt jobba på en större skola.
Har förståelse
Samtidigt har han stor förståelse för den oro som föreningen och föräldrar i kommunen nu känner.
– Det är en tråkig situation som har att göra med saker som är utom kommunens kontroll. Men vi ser en ljusning.
Bland annat har två behöriga lärare sökt den tjänst som blir ledig efter årsskiftet. Och den ordinarie skolföreståndaren har meddelat att hen kommer tillbaka på jobb den 7 januari.
Skolan har i dag 21 elever och i beredningen inför kommunstyrelsens möte den 15 december skriver utbildningschefen att det behövs ett politiskt ställningstagande kring verksamheten från och med läsåret 2023-2024 då elevantalet enligt prognosen ser ut att bli tolv elever.
Betyder det att skolan kan läggas ner?
– Vi behöver se över organisationen. Om elevantalet går ner enligt prognos måste vi ha beredskap för det. Det finns skolor på Åland med färre än tolv elever men bara för att man kan ha det kanske man inte bör ha det. Det är en fråga för framtiden men som vi måste börja arbeta och med nu. När den ordinarie skolföreståndaren är tillbaka ska vi också försöka arbeta fram en plan som gör att vi inte hamnar i samma situation igen, säger Mattias Jansryd.
Kommunfullmäktige i Lumparland har tidigare meddelat Lemlands kommun att man är öppna för ett samarbete mellan kommunerna där båda skolor utnyttjas.
– I slutändan är det en politisk fråga, tillägger han.