Under de sista skälvande minuterna bestämde sig riksdagens talman för att skjuta fram slutbehandlingen av förslaget om en ändrad alkohollag. Nu finns en chans att Åland kan behålla taxfreeförsäljningen på flygplatsen.
POLITIK Förslaget om en ändring av alkohollagen var farligt nära att klubbas i riksdagen. Trots att landskapsregeringen bedömer att det kolliderar med lagen om undantag för Åland i mervärdes- och accislagstiftningen. Om förslaget hade gått till en andra behandling i riksdagen på tisdagen som planerat skulle taxfreebutikens verksamhet på Mariehamns flygplats ha varit hotad.
I förslaget står det nämligen att taxfreeförsäljning av alkohol på flygplatser inom Finlands gränser bara kan göras till resenärer som är på väg till utlandet. Det skulle leda till att försäljning av skattefri alkohol bara kan ske till resenärer på väg till Sverige och inte till Finland.
Indirekt skulle det stjälpa all taxfreeförsäljning, eftersom Finavia som driver butiken på Mariehamns flygplats säger att det då inte längre är lönsamt att driva butik.
Landskapet förbisågs
Lagförslaget har passerat genom Finlands regering, riksdagen och utskotten utan att någon har reagerat på att det krockar med Ålands undantagslag på området. Mycket anmärkningsvärt, enligt lagtingsledamot och tidigare rikdagsledamot Gunnar Jansson (Lib) som var med och formulerade undantagslagen 1996 i samband med EU-inträdet.
-Det här riskerar att urlaka Ålandsprotokollet. Om de kan gå åt taxfreen på flygplatsen, vad kommer sen, den till sjöss? När det handlar om en sådan betydande förändring borde landskapet ha hörts redan under lagarbetet och särskilt under riksdagens behandling, säger han.
Anledningen till att det inte har gjorts är sannolikt att lagstiftarna inte har varit medvetna om att lagarna kolliderar.
-Man strävar alltid efter att undvika en så kallad normkollission mellan två lagar, men i vårt komplicerade samhälle kan sådant inträffa. Finland arbetade hårt för att Åland skulle kunna behålla taxfreen en gång och jag ser ingen anledning till att man skulle vilja ändra på det, säger han.
Hopp om ändring
Lagändringen har alltså både klubbats i utskott och i en första behandling av riksdagen. I förra veckan uppstod kalabalik på Åland när man fick kännedom om ändringen och dess innebörd.
På måndagen skrev lantrådet Viveka Eriksson (Lib) ett brev till riksdagens talman där hon bad honom att skjuta på den andra behandlingen av ärendet, riksdagsledamot Elisabeth Nauclér tryckte på i samma riktning. På tisdagen skulle det ha klubbats, men talmannen valde efter påtryckningarna från Åland att avföra ärendet från dagordningen.
Nu finns det ett gott hopp om att förslaget kan skrivas om, enligt Gunnar Jansson.
-Min tro är att det här kommer att föras tillbaka till social- och miljöutskottet som kommer att rätta till det här. Men jag vågar inte tänka på vad som skulle ha skett om det gick igenom. Visserligen hade presidenten kunnat ingripa, men det är en svår och komplicerad process som vi ska vara glada om vi slipper.
Tone Nordling