Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) har stora krav på sig att få ner kostnaderna på både kort och lång sikt, säger Jeanette Pajunen.
– Hela budgeten 2025 bygger på olika effektiviseringsprojekt.
Enligt en projektplan som har gjorts ska man jobba vidare med två områden det närmaste året. För det första kan man gå in för köptjänster för skrivfunktionen.
– Det handlar om att producera journaltexter, att omvandla diktat till text, säger Jeanette Pajunen.
För det andra kan man införa digital ankomstregistrering för patienter.
20 årsverken
Om ÅHS köper tjänster leder det till någon form av personalminskning. I det här fallet skulle åtgärderna beröra sekreteraravdelningen, där det i dag finns 49 tjänster.
– Avdelningen har informerats om att vi inte kan garantera att vi inte hamnar i en situation där det blir fråga om uppsägningar, säger Jeanette Pajunen.
Drygt 20 årsverken används i dag för att skriva i journaler utgående från diktat.
– Men det är få som endast skriver. De flesta skriver och gör andra uppgifter.
Vad är nästa steg?
– Det är att budgetförslaget 2025 ska behandlas i lagtinget. Men åtgärderna behöver förberedas i år, och nu var det dags att informera personalen om hur projektplanen ser ut.
Samarbetsförhandlingarna kan sedan starta i januari.
– Våra resultatförbättringskrav är så snäva att vi är illa tvungna att jobba på det här sättet för att få det att gå ihop.
”Många frågetecken”
Att antalet tjänster behöver minska med drygt 20 årsverken betyder inte att 20 personer ”får sparken”, betonar Jeanette Pajunen.
– Det kan även finnas möjligheter till omplacering eller pensionsavgångar.
Innan eventuella samarbetsförhandlingar kan inledas behöver ÅHS göra en upphandling av tjänsterna som man planerar att köpa. Upphandlingen ligger sedan till grund för samarbetsförhandlingarna.
– Många frågetecken kring resultatet av upphandlingen och av samarbetsförhandlingarna kommer att hänga med långt in i den här processen. Men personalen behöver informeras i ett så tidigt skede som möjligt, säger Jeanette Pajunen.