Närmare 700 personer kommer i år att besöka ÅHS:s livsstilsmottagning. Väntetiden till Ann-Christine "Anki" Jansson på mottagningen är två tre månader.
- Vi måste satsa mycket mer på den förebyggande vården. Det sparar både pengar och lidande, säger hon.
VALFRÅGA Tanken bakom livsstilsmottagningen är att förebygga sjukdomar. Till mottagningen kommer personer med till exempel diabetes, högt blodsocker, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, övervikt och alkoholproblem.
- Och allt fler sådana som redan har haft sin första hjärtinfarkt, säger sjukskötare Anki Jansson.
När hon börjar diskutera med patienterna upptäcker hon ibland att de också kan ha problem i sina relationer eller må psykiskt dåligt och då tar hon tag i det först.
Diabetes ökar mycket
Livsstilssjukdomarna ökar lavinartat. Diabetes typ 2, åldersdiabetes, förväntas öka med 67 procent under en tioårsperiod fram till 2014.
- Dessutom går den ner i åldrarna. Till och med barn insjuknar. Orsaken är fel kost och för lite motion, säger primärvårdens klinikchef Birgitta Hermans.
Hon bedömer den förebyggande vården som det viktigaste att satsa på.
- Ska vi klara framtiden är det här vi ska satsa.
Enligt diabetesläkaren Ove Mattsson känner ÅHS till cirka tusen patienter med diabetes på Åland. Men han tror att det dessutom finns 300-500 patienter som ännu inte är registrerade.
Ger tillbaka ansvaret
Anki Jansson vill komma bort ifrån att läkarna skriver ut medicin för måttligt förhöjt blodtryck som i stället kan åtgärdas med en livsstilsförändring. Hon ger ansvaret tillbaka till patienten och lär den som söker hjälp att ta tag i sitt liv. Hon kartlägger patientens livsstil, allt från det sociala umgänget och trivsel på arbetsplatsen till motionsvanor, sömn, stress, alkohol, tobak, matvanor och eventuell medicinering.
Motion på recept
Till livsstilsmottagningen kommer patienter med remiss från en ÅHS-läkare. Från mottagningen kan patienten gå hem med ett recept på motion.
- Tanken är att få igång folk som kanske aldrig besökt en simhall eller ett gym.
Receptet på motion har en arbetsgrupp inom ÅHS tagit fram i samarbete med Folkhälsan, idrottsförbundet och motionsförbundet.
Anki Jansson understryker att alla som söker hjälp för att ändra sin livsstil ska få det. Varken överviktiga eller rökare ska skuldbeläggas, i stället gäller det att plocka fram vars och ens resurser och bena ut till exempel känslor i samband med mat.
- En del saknar glädje i livet och tröstar sig med mat.
Riskerar livet
Hon är mycket tydlig i sitt budskap till patienterna.
- Jag talar om för dem att risken är överhängande att de förkortar sitt liv om de fortsätter att leva osunt.
Anki Jansson håller med Birgitta Hermans om att vi måste satsa mycket mer på den förebyggande vården. På så sätt förhindrar man att allt fler måste söka sig till den dyra specialistsjukvården.
- Genom att få folk att ändra livsstil sparar vi både lidande och pengar. Kan jag få en person att hålla sig frisk i tio år till har det sparat en massa.
Vilket är ditt budskap till politikerna inför valet?
- Att inte bara se till kommande valperiod utan kanske tio år framåt i tiden. Satsa på den förebyggande vården och satsa långsiktigt, resultaten syns inte genast.
Vill ha fettskatt
Anki Jansson efterlyser mer motion i skolorna. Skolhälsovården, skolköken och lärarna bör samarbeta om kosten. Läsk- och godisförsäljningen i skolorna måste bort.
Hon efterlyser högre skatt, en "fettskatt", på fet mat och snabbmat.
Och ditt budskap till ålänningar som vill leva hälsosammare?
- Ät på regelbundna tider och enligt tallriksmodellen. Riktig kost är detsamma som egenvård utan mediciner, något som alla kan. Minska på de härdade fetterna, salt och socker. Ät rikligt med fibrer.
- Delegera, lär dig sätta gränser - du behöver inte göra allting själv. Stress, fysisk inaktivitet och dålig sömn gör oss feta för de höjer både blodfetterna och blodsockret.
- Ägna dig åt fysisk aktivitet, helst en halvtimmes promenad varje dag men åtminstone tre gånger i veckan. Minska umgänget med människor som stjäl din energi. Umgås i stället mer med dem som är viktiga för dig, din partner och dina barn.
Finns jobb för två
Livsstilsmottagningen har fungerat två år som ett projekt. Anki Jansson har delat sin tid mellan mottagningen och uppdraget att som projektledare samordna alla ÅHS:s resurser inom diabetesvården.
I budgeten för ÅHS för 2008 föreslås att livsstilsmottagningen får en ordinarie tjänst på heltid.
- Det finns jobb för två på heltid, säger Anki.
Hon skulle gärna se en utbyggd livsstilsmottagning med psykolog, socialkurator, dietist och medicinsk fotvårdare som tillsammans skulle bilda ett nätverk kring patienten.
- Helhetssynen på människan är viktig.
Kerstin Österman