Från och med onsdagen kan besökarna på åländska stugor och hotell sätta betyg på sin vistelse. Det är Destination Åland som har sjösatt systemet med målet att öka trovärdigheten gentemot kunden.
TURISM Glöm kostsamma klassificeringssystem. Kunder litar inte i första hand på ditt omdöme. Kunder litar i första hand på andra kunder. Kampen om turisterna förs i allt större utsträckning på internet och där börjar användaromdömen bli ett viktigt instrument för att skilja trovärdiga aktörer från de oseriösa.
Det har Destination Åland tagit fasta på genom en ny funktion för sitt bokningssystem. Kunderna får själva sätta betyg på boendet, skriva omdömen och rekommendera eller varna. Ett system som präglar de internationella bokningssajterna sedan länge men alltså är helt nytt på Åland.
Kund litar på kund
Hjärnan bakom kundernas ratingsystem på Åland är Tanja Sabel, ledamot i styrelsen för stuguthyrarnas förening, tidigare anställd på Destination Åland och numera flygplatschef.
-I dagens läge börjar branschens egna klassificeringssystem ha spelat ut sin roll. Nu är det kunderna som graderar produkterna. Ett omdöme från en annan besökare väger mycket tyngre för en kund än en marknadsföringstext, säger hon.
-Dessutom visar det att besökaren verkligen fått en produkt, att det inte är fråga om humbug. Något som annars kan kännas osäkert på nätet.
-Erfarenheten från Sverige är att liknande system ökade bokningarna via nätet med trettio procent. Vi förväntar oss en liknande utveckling.
Negativt kan locka
Men vad händer om det blir många negativa omdömen, skräms inte kunderna bort?
-Även ett negativt omdöme ökar trovärdigheten. Det gör det lättare för kunderna att hitta vad de vill ha. Och det som en uppfattar som dåligt kan vara positivt för en annan.
Ett omdöme att ett boende är olämpligt för barn kommer till exempel att avskräcka barnfamiljer, men sannolikt tilltala vuxna som vill resa till barnfria miljöer och träffa andra vuxna.
Ett omdöme att ett boende är spartanskt kanske avskräcker den som söker lyx, men lockar just den kund som vill ha ett enklare boende.
-Om vi vill ha nöjda besökare på Åland är det viktigt att de får det de förväntar sig eller snäppet bättre. De ärliga omdömena underlättar för kunderna att hitta rätt.
Fyller i formulär
När en person bokar boende genom Destination Åland får den välja informationsspråk svenska, engelska eller finska. Fyra dagar efter hemkomsten kommer ett formulär via epost. Åsikterna förs in i systemet, men personpåhopp sorteras bort, omdömet ska handla om boendet eller tjänsterna som erbjuds.
Tanja Sabel räknar med att det kommer att ta ungefär ett år innan det finns ett tillräckligt stort antal recensioner, men de första omdömena skrevs redan i mars.
Större boenden som Strandnäs hotell eller Cikada har redan hunnit få ett antal omdömen på sidan. Enstaka stugor tar det förstås längre tid att samla material till.
Ta kritiken
Ett liknande system har förstås också ett skvallervärde på Åland. Men Tanja Sabel påminner om att tjänsten finns till för turister som kommer utifrån.
-Visst kommer det säkert att bli en del klagomål internt när vissa aktörer får kritik. Men vi ska komma ihåg att besökarna är bra på att läsa mellan raderna på internet och göra en egen bedömning. Och för personer som inte känner till Åland betyder det mycket att få höra andra besökares åsikter, säger hon.
-Den som säljer en produkt måste också vara beredd på att människor kommer att ha både positiva och negativa åsikter om den. Det handlar om att våga inse att man inte kan göra alla nöjda, säger hon.
-Det finns en kundgrupp för varje verksamhet. Och om den inte finns, om ingen är nöjd, då börjar det vara dags att lägga ned.
Tone Nordling