Enligt det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) ska en ordinarie arbetarskyddsfullmäktig få ett fast månadsarvode. Summan har sedan januari 2020 ökat från 95 euro i månaden till 99 euro i dag. Under samma tidsperiod har Eckerö kommun haft fyra arbetarskyddsfullmäktige, men kommunen har inte betalat ut den avtalade ersättningen.
Tidigare tf kommundirektör Benjamin Sidorov var den som i februari i år lyfte frågan om retroaktiv ersättning till kommunstyrelsen. Det efter att ha fört en diskussion med tre av de berörda personerna. Den fjärde personen har flyttat och i det fallet har i stället vice arbetarskyddsfullmäktig ansvarat för uppgifterna. Vid mötet enades man om en utbetalning av pengarna retroaktivt från och med den 1 januari 2020.
Godkände pengarna
Kommunstyrelsen fick frågan på sitt bord i juni. Det konstaterades då att det inte finns medel budgeterade för ändamålet, och styrelsen begärde tilläggsmedel av kommunfullmäktige, vilket också sedan godkändes.
Totalt rör det sig om en summa på 11.300 euro som nu betalas ut retroaktivt. I anslaget ingår fortsatta betalningar på 99 euro i månaden under 2023 för nuvarande arbetarskyddsfullmäktig. Tidigare fanns flera valda ordinarie arbetarskyddsfullmäktige på olika arbetsplatser i kommunen, men numera är det alltså en enda ordinarie samt två vice som väljs.
Har förbisetts
Eftersom kommunstyrelsens ordförande Jan-Anders Öström anmälde jäv under ärendets behandling tog vice ordförande Sven-Eric Carlsson över klubban.
– Det handlar vad jag förstår om någonting vi förbisett, kommunen har inte gjort vad man skulle och det rättas nu till, säger Sven-Eric Carlsson, men tillägger att det är Jan-Anders Öström som är bäst insatt i bakgrunden till ärendet.
Kommundirektör Petri Rautanen är på semester. Ålandstidningen har även sökt Jan-Anders Öström.
Arbetarskyddsfullmäktig
• På arbetsplatser där det finns minst tio arbetstagare måste det väljas en arbetarskyddsfullmäktig och två vice arbetarskyddsfullmäktige men det är också tillåtet att välja arbetarskyddsfullmäktige även på mindre arbetsplatser än så. Alla arbetstagare har rätt att ställa upp som kandidat i valet.
• Personen representerar till exempel arbetstagarna i arbetarskyddsfrågor, har koll på sådant som kan inverka på säkerhet och hälsa och ska medverka i ärenden som omedelbart inverkar på arbetstagarnas säkerhet.
Källa: Fackförbundet JHL:s hemsida
Evelyn Joelsson-Påvals är verksamhetsledare vid Fackorganisationen för offentligt anställda på Åland (FOA-Å). Hon har bistått kommunen med information under ärendets gång.
– Det här är en bra påminnelse om att arbetarskyddsfullmäktige enligt kollektivavtalet ska ha ersättningen. Det finns många kommuner på Åland och vissa är duktiga och har koll på detaljerna medan andra kanske inte har det.
Evelyn Joelsson-Påvals framhåller hur viktigt arbetarskyddet är i kommunerna.
– Och det är arbetsgivarens ansvar att se till att arbetarskyddet är i skick.
Finns kurser
Fokus för arbetarskyddsfullmäktige är att ha koll på fysisk och psykisk hälsa på arbetsplatserna. Evelyn Joelsson-Påvals nämner till exempel områden som buller, skaderisker, ohälsosamma temperaturer, mobbning och socialt mående i arbetet.
– Det går regelbundet svenskspråkiga kurser i arbetarskydd och vi har försökt pusha för att de som är valda ska gå dem för att lära sig mer. Här tycker jag också kommunerna kunde vara lite mer aktiva och skicka folk på kurs.
I Eckerö har man tidigare haft flera arbetarskyddsfullmäktige, men i dag är antalet en.
– Många av landsbygdskommunerna är så pass små att det är rimligt med en person. Det finns också några större kommuner som har valt att ha ett arbetarskydd för ledande tjänstemän och en för arbetstagare, säger hon.