På tisdagsmorgonen får barnen i åldrarna fyra och fem på daghemmet Björkdungen i Hammarland ett annorlunda besök. Marit Wiklöf och Marcela Sucha från Ålands biodlarförening kommer nämligen dit, och med sig har de en låda med bin och bi-produkter från Marcela Suchas biodling i Geta.
Inne i dagiset samlas barnen runt Marcela Sucha, som genom bilådans glasväggar visar upp de pollinerande insekterna som krälar runt därinne. Alla är ivriga att se när bidrottningen kommer fram. Det är dock inte alla som vågar sätta örat mot glaset för att höra binas surrande, trots Marcela Suchas försäkran om att de inte kan stickas inifrån lådan.
– Den mest spännande delen av besöket brukar alltid vara när vi visar upp bina. Barnen brukar undra om de kan flyga ut och sticka dem, men när vi förklarar att de inte kommer ut ur lådan är alla framme och tittar, säger Marit Wiklöf.
Björkdungen är inte det första dagiset som får ta del av bi-besöket. Biodlarföreningen har hälsat på hos flera åländska daghem förut, bland annat i Lemland. Projektet är sponsrat med Paf-medel, alltså behöver daghemmen själva inte betala något för att ta del av bi-upplevelsen.
– I vanliga fall är det barnen i de äldre dagisåldrarna vi träffar. Det brukar också vara lite större grupper. Nu var det inte så jättemånga så då går det bra även om de är lite yngre, säger Marit Wiklöf med ett skratt.
Söt provsmakning
Om biuppvisningen är den mest populära delen av programmet så är honungsprovsmakningen inte långt därefter. Hela fem olika honungssorter finns det att smaka på. Bland hammarlandsbarnen är den ljusare försommarhonungen en favorit, medan det inte är lika många som vågar sig på att testa den mörka och något fastare bovetehonungen. De söta smakproven delas ut med pinnar, i lagom storlek med tanke på att det är morgon och att barnen redan har energi nog att överösa Marcela Sucha med entusiastiska frågor om bina.
Honung är inte den enda produkten som biodlardelegationen
kan visa upp. Man har bland annat med sig pollen, som är ett förvånansvärt proteinrikt näringstillskott, och diverse produkter gjorda av bivax, däribland ljus. När bilådan stoppats undan går man till pysselbordet. Där värmer Marcela Sucha upp bivax som barnen sedan får rulla ihop till var sitt eget bivaxljus.
– Ljusen de gjort får de ta hem sen. De får också med sig en liten burk honung med ett klistermärke på, berättar Marit Wiklöf.