Julia Birney släpper ut den första skopan gäddyngel i vattnet. Sedan tar barn från 4H och bostadsområdet i närheten över. Till slut har 20.000 gäddyngel från Ålands fiskevårdscentrum Guttorp släppts ut. Ynglen ska bo i våtmarken och utloppet till Svibyviken tills de vuxit till sig, säger fiskeribiolog Linda Sundström från Guttorp.
– Då har de lite lättare att klara sig.
Julia Birney nämner under sitt tal att Östersjön är ett av världens mest förorenade innanhav. Våtmarken kommer att ha betydelse för både miljön och samhället i stort, säger hon.
– Växter, fåglar, fiskar, insekter och groddjur kommer att trivas i detta härliga område.
Stadens miljösamordnare Ulf Simolin säger att våtmarken, som fått finansiering av både Östersjöfonden och EU:s fiskerifond, är ett fantastiskt ekosystem som är värdefullt för den biologiska mångfalden. Den är också en buffert för stora mängder vatten som rinner ut i Svibyviken.
– Tre miljoner kubikmeter vatten rinner ut här ett normalår. De värsta åren kan det rinna ut uppemot 8–10 ton kväve här.
Hoppas på utökning
Våtmarken binder mycket koldioxid också, säger Ulf Simolin.
– Det finns så många fördelar, det är en mångfunktionell våtmark.
Han ger en eloge till grävmaskinisterna som format kurvorna.
– Det är fantastiska linjer. Det har funnits en känsla bakom spakarna.
Mikael Karlsson och Rickard Karlsson från Karlssons Schakt och Gräv, som gjort grävarbetet i fråga, är på plats under invigningen.
– Det var ett spännande jobb där man måste jobba med naturen, säger Mikael Karlsson.
Rickard Karlsson säger att de hade tur med vädret också.
– Det regnade knappt alls förra året, säger han.
Mikael Karlsson skulle framöver gärna se ett samarbete kring ett projekt som utvidgar den nya våtmarken på Jomalasidan.
– Ser man till marken finns det potential att göra det, säger han.
”Ett mervärde”
Tanja Sabel är en av flera föräldrar som är på plats med sina barn för att delta i invigningen och grilla korv. Hon är ordförande för Kasberget-Apalängens byalag, som ordnar Valborgsmässofiranden och midsommarfiranden på Notudden.
– Det har skett en generationsväxling i området, med många barnfamiljer. Vi är jätteglada och tacksamma över att ha det här i närheten, säger hon.
Promenadslingan runt våtmarken passerar både det nya fågeltornet och en lekpark som funnits sedan tidigare.
– Jag har gått den här promenaden många gånger redan, och jag kommer att göra det många gånger till. Det ger ett mervärde till bostadsområdet, säger Tanja Sabel