Det är något speciellt med bubblor i glaset. Och nej, vi pratar inte om läsk utan om den ädla konsten att skapa mousserande vin.
När Ålands Munskänkar nyligen bjöd in till en provning i Alandia Trade Center, ledd av ordföranden Lasse Söderlund, blev det en kväll fylld av både skratt och seriösa diskussioner.
Lasse Söderlund, en pensionerad trädgårdsmästare med en outtröttlig passion för vin, guidar 13 nyfikna deltagare genom kvällens tema: mousserande viner. Han börjar med att bjuda på en bit historia.
– Från början var bubblorna en defekt, men nu är de kärnan i det vi älskar med mousserande vin. Det har varit en lång resa från exploderande flaskor till dagens kontrollerade mästerverk, säger Lasse Söderlund, som själv gärna grottar ner sig i allt från bubblornas storlek till jäsningsprocessens detaljer.
Visste du att ...
... champagne innehåller hundra miljoner bubblor per flaska?
Kvällens viner är handplockade för att visa på bredden i bubblande drycker: prosecco, crémant, cava, champagne och till och med ett tasmaniskt alternativ finns med. Varje vin har sin unika stil och historia, och Lasse Söderlund har valt ut dem med omsorg.
– Jag vill visa hur söthetsgrad och prisnivåer kan påverka smaken. Vi jämför till exempel en cava och en champagne på samma prisnivå för att se vilken som levererar bäst, förklarar han.
Smak, doft och lite snurr
Provningsdeltagarna är en blandning av både nybörjare och mer erfarna vinfantaster. För Magdalena Dahlén, som varit medlem i Munskänkarna i två år, är det utbildningsmöjligheterna som lockar.
– Det finns alltid mer att upptäcka, säger hon.
Yvonne Aspholm håller med.
– Man kommer inte ihåg allt, men vid varje provning tar man till sig något nytt.
– Det är alltid roligt att kunna flasha med lite ny kunskap. Det finns verkligen hur mycket som helst att lära sig, säger Jenny Tildeman, en av föreningens nyaste medlemmar.
Provningen börjar med det visuella: bubblorna i glaset observeras noga innan vinet får en försiktig snurr och doften analyseras. Snart är det dags att smaka, och åsikterna haglar.
– Det här känns väldigt bubbligt, säger Daniel Tildeman.
– Jag gillar champagne som är gulare i färgen, inte för söt, tillägger han.
– Små bubblor har länge setts som finast och mest eleganta, men ny forskning visar att större bubblor faktiskt kan bidra till en mer utvecklad och komplex smak, säger Lasse Söderlund.
Favoriter och fynd
Bland kvällens sju viner sticker några ut lite extra. Jansz Tasmania Premium Cuvée, ett tasmaniskt mousserande vin, får höga poäng.
– Det här är min smak, bäst hittills, säger Stig Byman.
Le Bullet Champagne Brut, kvällens enda champagne, beskrivs av Lasse Söderlund.
– Man får kalla det en budgetchampagne. Det gör inte ont att dricka den.
Ett annat vin som imponerar är Nadal Salvatge Corpinnat Brut Nature.
– Det här är jag personligen mest nyfiken på, säger Lasse Söderlund.
Yvonne Aspholm summerar kvällen:
– Vilken dryck man väljer till nyår beror på maten, men det viktigaste är att njuta. Det behöver inte alltid vara dyrast för att vara bäst.
Experten Lasse Söderlunds tips
Rådet som brukar ges när det gäller bubblet till nyårsafton är att man börjar med att servera det bästa vinet, kanske redan som välkomstdrink. Då är smaklökarna och doftsensorerna utvilade och “på hugget”, vill inget hellre än att komma i arbete. Vi ska ha i minnet att alkohol även vid relativt måttliga nivåer har en avtrubbande effekt, det gäller även vår förmåga att känna och uppleva smaker och dofter. Det är ju därför professionella vinprovare spottar vid bedömning av vin. Så rådet att börja med det bästa vinet är absolut ett bra råd, gissningsvis är det få av dina gäster som tänker spotta sig genom kvällen.
Vad är då “det bästa vinet”? Vi kan välja att se saken ur två synvinklar. Först rent objektivt: med bättre avses vanligen ett mousserande vin tillverkat enligt “den traditionella metoden” som är en komplex hantverksmässig metod med en andra jäsning på flaska och lång lagring, ibland flera år, på flaskans jästfällning innan degorgering, alltså när jästfällningen avlägsnas, vinets söthetsgrad justeras och buteljen är klar för försäljning. Ju skickligare detta hantverk har utförts, desto “bättre” vin. Kommer ofta även med en bekräftande prislapp.
Subjektivt behöver du ju inte tycka bäst om ett vin bara för att det är ett storartat hantverk, det är ju sist och slutligen dina egna smakpreferenser som bestämmer det. “Din mun, dina regler” så att säga. Ett “enklare” vin, med överkomlig prislapp, kan självfallet vara alldeles njutbart i ett bra sammanhang och utan pretentioner.
Utgå från den typ av mousserande vin du vet att du tycker om, nyårsafton är kanske inte tillfället då du har ro att utforska okända delar av vinvärlden.
Sedan får inte flaskans utseende en festkväll som nyårsafton underskattas. Den får gärna ge en air av lyx och sublim elegans. Vinet blir självklart inte bättre för att det serveras ur en snygg flaska men det imponerar alltid på någon.
Prosecco
I dag är den italienska vintypen prosecco väldigt populär. Vinet är fruktigt, ofta med tydliga päronaromer och en liten, förnimbar sötma. Ett “safe” val, prosecco gillas av de flesta och är ett utmärkt sällskapsbubbel. Pröva gärna rosévarianten.
Cava
Den spanska vintypen cava är definitivt värd att uppmärksamma. Oftast ett mycket prisvärt alternativ om vi ser till hantverket. En Cava Gran Reserva kan du hitta för under 20 euro.
Crémant
Vintypen Crémant är ett franskt bubbel som tillverkas enligt ”den traditionella metoden” men utanför regionen Champagne. (Crémant återfinns även i liten skala i Luxemburg och i Belgien.) Det finns välgjorda crémanter som i sina bästa stunder rätt nära påminner om Champagne. Vi hittar många trevliga instegs-crémanter från 15 euro och uppåt. Ofta ett prisvärt hantverksvin.
Champagne
Champagne, själva sinnebilden för lyx och flärd, utgör modellen för vad ett mousserande vin är och vad många producenter runt om i världen försöker efterlikna. Det ska först sägas att man inte per automatik gillar champagne om det är första gången man smakar drycken. Det är ett vin som inte är flörtigt och bjuder in. Vi är många som vid första mötet har funnit torr champagne som både sur och kärv och tycker oss ha fog för att ifrågasätta dess storhet. Det kan ta sin tid att “upptäcka” champagne men när du väl gjort det finns det ingen återvändo. Hyggliga budgetchampagner från 30 euro och uppåt finns men först från runt 50 euro börjar bra standardchampagner komma loss.