Skatten på nya bilar kopplas till utsläppen och sänks med i medeltal en sjättedel i början av 2008.
BILBESKATTNING Den finländska regeringen kom i går med ett efterlängtat besked. Man föreslår för riksdagen att bilskatten på nya personbilar sänks med ungefär en sjättedel vid årsskiftet. Åtgärden ingår i den reform av personbilsbeskattningen i en grönare riktning som förberetts i ett par års tid. Både nybilsskatten och den årliga fordonsskatten graderas enligt koldioxidutsläppen. Bilskatten sjunker för de vanligaste bilarna från dagens fasta 28-29 procent till drygt 20 procent.
Förändringen av bilskatten föreslås träda i kraft den 1 januari 2008, men ändringen av fordonsskattelagen dröjer ytterligare ett par år, sannolikt till 2010.
Snåla bilar gynnas
De föreslagna skatteändringarna kommer att gynna bilar med låg bränsleförbrukning, medan skatten höjs på bilar som förbrukar mycket bränsle. För en vanlig familjebil betyder det här att nybilspriset för den snålaste dieselmodellen sjunker med 3-4.000 euro, medan den törstigaste bensinversionen kan bli flera tusen euro dyrare.
Fordonsskatten kan variera mellan 20 och 600 euro per år. För genomsnittsbilen som släpper ut 180 g CO2 per km blir den i stort sett oförändrad. Den koldioxidbaserade beskattningen gäller i nuläget endast personbilar. Paketbilarna ska enligt förslaget omfattas av skattestyrningen i ett senare skede.
Handeln väntar uppsving
Bilbranschen har reagerat positivt på regeringens besked, som gör slut på spekulationerna och ovissheten som bromsat bilköpen en längre tid. Som mest sjunker bilpriserna med 15 procent. Efterfrågan på dieselbilar väntas därför öka kraftigt nästa år. Finland har idag Västeuropas äldsta bilpark. Medelåldern är 10,5 år, på Åland hela 15 år.
I tabellen här intill framgår hur reformen kommer att slå för några olika bilmodeller. Prisuppgifterna har beräknats av tullen. Bilskatten är idag 28 procent för bensindrivna bilar och 29 procent för dieslar. Fordonsskatten är nu 95 euro per år på äldre och 128 euro på nyare bilar.
Ålandstidningen