ärmeböljan kommer inte alltid ensam, med sig bär den också en ökad risk för algblomning i havet. Den senaste veckan har stora ytansamlingar noterats runt hela Gotland. Enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) förväntas algerna driva norrut, mot Åland, de närmaste dagarna.
Ålandstidningen kontaktade oceanografen Jörgen Öberg vid SMHI för att få en bild av algläget just nu. Han menar att den starka vändningen i temperaturen som skedde kring midsommaren har haft en stor påverkan på ytansamlingarna runt Gotland.
– Rekordvärmen som kom plötsligt, även hos er på Åland, i kombination med det lugna och stilla vädret har gett ytterst goda förutsättningar för de påtagliga ansamlingarna vi nu ser, säger han.
På sin hemsida skriver SMHI att ytansamlingarna kring Gotland förväntas driva norrut, men till Ålandstidningen säger Jörgen Öberg det rakt motsatta.
– Just nu, medan vi talar med varandra, ser det snarare ut att sprida sig söderut mot Öland.
Under tisdagskvällen och delar av onsdagen förväntar han sig dock ökande vindstyrkor på Östersjön.
– Då kanske det blandar sig en aning och tar en annan riktning.
Snabbt stigande vattentemperatur
Just den här typen av oförutsägbarhet gällande algblomning visar sig också på andra sätt i år.
– Jag är lite överraskad över hur det började i den norra halvan av Östersjön i år. Normalt brukar vi se de första tecknen i sydöst, ner mot Gdańskbukten, säger Jörgen Öberg.
Är det ovanligt tidigt att se den här typen av ytansamlingar nu?
– Vi brukar tala om att högsäsongen för alger sträcker sig från slutet av juni till början av augusti. Men den snabba uppgången i vattentemperatur, som har gått från cirka 15 grader i Östersjön för en vecka sedan till nästan 20 grader nu, har gjort sitt. Tumregeln är att cyanobakterierna tar ordentlig fart när vattentemperaturen når 17 grader.
Kan du utläsa några data för Ålands och skärgårdshavets förväntade algläge den närmaste tiden?
– Med den satellitdata jag har tillgång till är det svårt att göra en korrekt analys, det finns så många notoriska felkällor som ställer till det för en dylik prognos. Vi vet helt enkelt inte riktigt vad det är vi ser.
Jörgen Öberg säger ändå att den senaste av de veckolånga expeditionerna SMHI gör med sitt forskningsfartyg varje månad visar på relativt stora kvantiteter cyanobakterier på 20 meters djup.
– Och för att synas på ytan krävs det en stilla väderlek till havs, men mängderna finns ändå där.
Innebär det att mängderna cyanobakterier i havet alltid är mer eller mindre konstant?
– Kanske inte konstant, men cellerna finns där även om de inte syns på ytan.