Förra hösten berättade Ålands miljöservice (Mise) om sina framtidsplaner. Kommunförbundet ska byta skepnad och ta kontrollen över hushållsavfallet genom upphandling av renhållningstjänster och genom avfallshantering i ett kommunalt avfallsbolag. Det nya upplägget bedöms kunna bli så förmånligt att alla åländska kommuner på sikt ska vilja ansluta sig till det.
Bakom förändringen ligger beställningar från Mariehamns stad och Jomala kommun, som antagit ägardirektiv med krav på bland annat billigare avfallshantering.
Men för att Mise ska kunna upphandla avfallshanteringstjänster krävs att grundavtalet ändras. Trots att ett nytt grundavtal brådskar har de sex Misekommunerna Mariehamn, Jomala, Hammarland, Lumparland, Kökar och Sottunga inte kunnat enas om ett innehåll.
Mariehamn och Jomala godkände visserligen ett grundavtalsförslag i början av sommaren. Men de övriga kommunerna gjorde det inte. Förslaget arbetades om, men det nya förslaget verkar inte heller bli godkänt av alla kommuner.
”Väldigt irriterad”
Både Jomalas kommunstyrelse och Hammarlands kommunstyrelse har beslutat att föreslå för respektive fullmäktige att det nya förslaget till grundavtal inte ska godkännas. Inför stadsstyrelsens möte nästa vecka föreslår t.f. stadsdirektör Emma Dahlén samma sak.
Orsaken är ett bråk om fördelningen av styrelseplatser.
–Det är representanter för framför allt skärgårdskommunerna, men även landsbygdskommunerna, som vill ha tillbaka en gammal formulering om garanterad representation i styrelsen. De kräver att det ska vara som tidigare, säger Rauli Lehtinen (Lib), styrelseordförande för Mise.
Det är viktigt att få grundavtalet godkänt snabbt, betonar han.
–Jag är väldigt irriterad på den här situationen. Man blåser upp en gammal motsättning mellan skärgård och stad, som inte borde finnas och som inte har funnits inom Mise tidigare.
I det nya grundavtalsförslaget står att styrelsens sammansättning ska ”garantera representation så att alla hushåll inom medlemskommunerna representeras oavsett befolkningstäthet och geografiska förutsättningar”.
I Jomala kommuns beredning av ärendet står att kommunen inte kan godkänna en otydlig formulering som kan medföra att kommunen eventuellt blir av med en styrelseplats som man annars skulle ha rätt till.
Tror på lösning
Ralf Johansson, Kökars representant i Mises styrelse, säger att man inom kommunen är mycket nöjd med samarbetet inom Mise.
–Men en sak vi har poängterat är att skärgården ska ha en plats inom organisationen, säger han.
Nästa styrelsemöte är på tisdag. Ralf Johansson tror att man då kommer att prata ihop sig om en lösning.
Är ni redo att ge upp kravet på en garanterad styrelseplats?
–Vi tycker att vi har mycket att tillskjuta i styrelsen. En styrelseplats är inget vi måste ha, men det är bättre att vara med i styrelsen än att hålla på och skicka skrivelser, säger Ralf Johansson.
För att Mise ska kunna fortsätta med upphandlingarna planerar Jomala, Hammarland och Mariehamn att ge separata fullmakter om detta till Mise.
–Vi vill hitta en lösning så att vi kan börja uppfylla renhållningsplanen och upphandla renhållningstjänsterna, säger Mises verksamhetsledare Sofie Dahlsten.
Anna Jakobsson