Den 23 oktober hålls det extraordinarie förbundsmötet om brandkårsmuseets framtid. Styrelsen för Ålands Brand- och Räddningsförbund föreslår att museet läggs ner och att styrelsen ska ges fullmakt att avyttra de föremål som finns kvar i museet den sista juni nästa år, när det nuvarande hyresavtalet upphör, såvida inte någon annan tar ansvar för föremålen.
Efter ett nedläggningsbeslut finns tre olika handlingsalternativ, enligt en bilaga till kallelsen. För det första kan en ny museiförening bildas. För det andra kan de frivilliga brandkårer som äger föremålen i museet var för sig avtala om fortsatt förvaring i den nuvarande lokalen. Det tredje alternativet är att inga avtal tecknas och att föremålen skingras.
– Vi vill att det ska bli en annan drift av museet. Att det inte ska vara styrelsen som driver det, utan en skild förening, säger Jan Lindgrén som är ordförande för Ålands Brand- och Räddningsförbunds styrelse.
Bakgrund
Brandkårsmuseet
• Brandkårsmuseets verksamhet inleddes i Ingby i början av 1990-talet.
• Sedan dess har museet flyttat två gånger, först till Västerkalmare och sedan till Mörby.
• Finansieringen, som man får från landskapsregeringen, täckte tidigare alla kostnader. I dagsläget räcker bidragen inte ens till hyran.
• Vid höstmötet 2023 diskuterades museets framtid. Då påpekades att någon annan lösning behövs.
• Under vårvintern har en arbetsgrupp jobbat med frågan. Gruppen rekommenderar att det bildas en skild förening som övertar hyresavtalet och driver museet.
• Ett önskemål från arbetsgruppen är att flytta museet till nya lokaler vid Ålands landsbygdscentrum.
• Källa: Bilagan till Ålands Brand- och Räddningsförbunds extra förbundsmöte.
”Känns inte bra”
Enligt Jan Lindgrén finns idéer för brandkårsmuseet.
– Men det måste till någon som faktiskt vill driva ett museum.
Behovet av förändring beror inte bara på att bidragen inte längre täcker verksamhetens utgifter.
– På det sätt museet drivits har det inte skett någon förändring av utställningen. Då blir det mindre intressant för besökare att komma fler gånger. Det måste bli mer aktivitet där, helt enkelt.
Varför är det viktigt att museet blir kvar?
– Det är jättemycket historia i det. Om det inte blir kvar finns en stor risk att det aldrig kommer igen. Åtminstone en del av föremålen kommer då att skingras.
Ålands Brand- och Räddningsförbund har varit i kontakt med kulturminister Annika Hambrudd (C) och kulturdelegationen för att diskutera museets framtid.
– De gav inga klara besked.
Enligt bilagan till det extrainkallade mötet råder det osäkerhet om huruvida museet, med en oförändrad verksamhet, överhuvudtaget kan få bidrag från landskapsregeringen i framtiden.
Att lägga ner museet känns tråkigt, säger Jan Lindgrén.
– Jag har varit med ända sedan det startade. Det känns inte bra.