Brändö kommun vill ha fler inflyttare och söker med ljus och lykta efter förslag till kampanjer. Kom gärna med tips!
BRÄNDÖ I onsdags sa Brändöfullmäktige ja till förslaget som kostar kommunen cirka 3.000 euro.
För de pengarna kan man betala hälften av avgiften för kollektivtrafiken i kommunen. Subventionerna gäller resande under 18 år samt pensionärer. De övriga får betala fullt. En normal resa går lös på cirka 4 euro.
I samband med mötet berättade kommundirektör John Wrede att antalet invånare på Brändö numera är 517 personer. Det är en liten ökning jämfört med för ett år sedan då 510 Brändöbor räknades i.
100 män på 75 kvinnor
Men även om trenden just nu ser fin ut finns plats för fler i Brändö. Därför tog fullmäktigeordförande Mathias Eriksson ett initiativ till diskussion efter onsdagens möte.
Rubriken var rätt och slätt "inflyttningsstrategi". Detta behövs. Trenden för till exempel Kumlinge, Sottunga och - framför allt - Kökar är illavarslande.
Inte är det heller bra för Brändö att mängden skolbarn minskar och att det numera går 100 män på 75 kvinnor, konstaterar John Wrede i en kommentar.
En ny trend i kommunen är dock under senare år att medelålders par flyttar till kommunen sedan ena eller båda pensionerats. Sådana är värdefulla då de har såväl ordnad ekonomi som lång tid kvar i livet.
Svårt vända trenden
Problemet är alltså väldefinierat men lösningarna få, konstaterar John Wrede och påpekar än så länge har ingen skärgårdsö långsiktigt lyckats vända trenden.
För att lyckas med det ska man, enligt John Wrede, under fem på varandra följande år kunna se en ökande befolkningsmängd.
I syfte att attrahera inflyttare har Brändö de senaste åren till exempel:
?Annonserat i Frisk Bris.
? Delat ut broschyrer på mässor.
?Satt ut mer anpassat material på hemsidan för inflyttare.
?Haft eget bås i samband med Landskapsdagarna i Helsingfors.
?Bjudit nyfikna på övernattning och måltid. Detta har resulterat i en ny familj och en som är på väg.
Exakt hur satsningarna betalat sig är oklart, statistik saknas.
Positiva berättelser
Bland idéerna som kom fram kan nämnas bland annat vikten av att synas i massmedia, gärna i form av positiva berättelser.
Eller varför inte dela ut en "storkpeng" till folk som väljer Brändö som bostadsort. Eller uppmuntra alla Brändöbor som flyger och far att ännu tydligare än i dag vara ambassadörer för sin kommun.
Och när de nya väl flyttat in bjuda på sig själva och sina hem.
-Det är kanske inte helt lätt att öppna dörren för "främmande" människor men kommunen är i den situationen att porten måste vara öppen, bred och hög, konstaterar John Wrede.
Kommunen lever som man lär och kallar den 4 april till stort motivations- och visionsseminarium under ledning av Christoph Treier.
Alla är välkomna, men för de förtroendevalda är tillfället att betrakta som obligatoriskt.
Ålandstidningen