Vad har regeringspartierna Centern och Moderat samling gemensamt med oppositionspartierna Liberalerna, Socialdemokraterna, Hållbart initiativ och Ålands framtid? Jo, en vilja att långsiktigt stöda utvecklingen av havsbaserad vindkraft på Åland.
I går, torsdag, undertecknade de ett samförståndsavtal med tio punkter som ska skynda på etableringen.
– Det är stor fråga som går över flera mandatperioder. Det är ett stort arbete som kräver resurser från tjänstemän och politisk styrning, säger Katrin Sjögren (Lib).
Hon säger också att alla partier fått möjligheten att vara med, men att Obunden samling och Åländsk demokrati avböjt.
Signal till investerare
Alfons Röblom (HI) menar att överenskommelsen är en viktig signal till investerare, både de som redan är intresserade och för dem som kanske blir det i framtiden, att det finns en politisk överenskommelse i grunden.
– Det handlar inte om om det ska göras, utan hur. Det är speciellt viktigt inför valet säger han.
Det är bråttom att komma vidare, vattnen runt Åland är intressanta för havsbaserade vindkraftsprojekt även för grannländerna.
– Det är en naturresurs som många fikar efter och det kan vara något som Åland kan dra nytta av. Det värsta scenariot är om det etableras vindkraft utanför Ålands gränser. Då får vi olägenheterna, men inga pengar, säger Tage Silander (MSÅ).
Han menar också att de politiska ställningstagandena naturligtvis kan ändras vad tiden lider, men att tröskeln blir högre i och med överenskommelsen.
För Robert Mansén (C) menar att det finns en tydlig koppling till självstyrelsen, Ålands lagstiftning är inte anpassad för havsbaserad vindkraft.
– Genom politisk enighet kan vi få till stånd lagar som fungerar.
Ålands framtid valde också att skriva under. Ordförande Peggy Eriksson betonar vikten av att vara transparenta kring hur vindkraften kan påverka Åland och ålänningarna.
– De farhågor som finns ska tas på allvar.
Peggy Eriksson säger att satsningen är näringspolitiskt viktig, det kan bli Ålands nästa stora satsning efter sjöfarten.
Katrin Sjögren understryker att man är medveten om att det finns farhågor om hur djur och natur ska påverkas och hur nedmonteringen ska gå till.
– Vi blundar inte för kritiken, ålänningarna måste få svar på sina frågor. Och det är inget att hymla med att det handlar om exploatering, säger hon.
Historiskt avtal
Camilla Gunell (S) menar att det är ett stort ögonblick när sex partier går samman för att förverkliga projektet.
– Vi gjorde samma sak inför valet 2011 och det resulterade i hållbarhetsagendan. Det här är en viktig viljeyttring, säger hon.
Hon menar att det kan innebära stora inkomstmöjligheter även för andra än landskapet och kommunerna. De pengar som vindkraftssatsningen genererar ska fördelas så att det kommer ålänningarna till godo, men den frågan har man inte tagit ställning till i överenskommelsen.
– Alla detaljer är inte klara.
Men Camilla Gunell säger att man måste visa för ålänningarna att pengarna kommer samhället till godo, för att öka motivationen.
– Det kommer att finnas affärsmöjligheter i projekten, med transporter, boende och andra områden.
– Det har redan skapats gröna jobb på Åland i och med de undersökningar som gjorts. Vi ska säkra de åländska intressena, det är inte en utförsäljning av åländska naturresurser, säger Alfons Röblom.
Han betonar punkten i avtalet där partierna åtar sig att kommunicera faktabaserat.
– Det finns en massa desinformation som sprids på sociala medier och blir en sorts sanning.
Vindkraftssatsningen innebär miljöpåverkan och försämrad utsikt över horisonten men enligt Erica Scott (HI) finns det goda exempel på hur man kan vända det till något positivt.
Ålänningarna kan dra fördel av investeringarna i form av förmånligare elpriser, men det är något som de investerare som bygger upp vindkraften ska fatta beslut om.
– Men det handlar om att politiskt göra upp avtal som gynnar Åland, säger Peggy Eriksson.
Steg 1
Enligt gruppen är det första steget att få till arrendeavtal.
– Men det är viktigt att man inte får panta på ett arrendeavtal, det ska förverkligas, säger Katrin Sjögren.
Robert Mansén menar att det kräver en viss storlek på en vindkraftpark till havs för att det ska bli lönsamt.
– Det ska blir intressant att se var break-even är, när det går att förverkliga, säger han.