Det går bra för Åland. Utjämningsfonden stiger till 46,7 miljoner euro, pensionsfonden till 285 miljoner och 150 miljoner finns i kassan. Dessutom är landskapet skuldfritt.- Vi har fört en ekonomisk politik som gör att ladorna är välfyllda, säger finansminister Lasse Wiklöf (s).
BUDGET 2008 Landskapsregeringen (LR) presenterade i går förslaget till budget för 2008. Situationen är lite speciell eftersom det är det nya lagtinget, och en ny majoritet, som kommer att ta sig an förslaget och säkert komma med en del ändringar.
För lantrådet Roger Nordlund (c) är det den sextonde budgeten i ordningen.
- Och sannolikt den sista. Så det är lite historiskt, säger han.
Också för finansminister Lasse Wiklöf (s) är det sista budgeten. Han avslutar sin politiska karriär när regeringen avgår. Vid budgetpresentationen var det en nöjd man som talade:
- Vi har fört en ekonomisk politik som gör att ladorna är väl fyllda.
Det gör att landskapet både kan spara i fonder, ösa på med investeringar och höja till exempel barnbidrag och studiestöd. Det nya landskapsandelssystemet ger kommunerna netto 5,7 miljoner mer.
Fyra omröstningar
LR har röstat om fyra moment. De två frisinnade ville dra ner bostadslånen till hyreshus från 7,5 till 5 miljoner euro men blev ensamma om den åsikten. Lika gick det med fs-förslaget att sänka sjötrafikens verksamhetsutgifter med 1 miljon från föreslagna 12,7 miljoner.
- Kostnadsutvecklingen på personalsidan inom skärgårdstrafiken ökar med 15 procent på ett år. Det är oroande, vi skulle hellre placera pengarna i en jämställdhetspott, säger Jörgen Strand (fs).
Inget flisstöd
Den tredje omröstningen gällde flisstödet där Roger Nordlund (c) ville ha in 70.000 euro extra men inte fick något stöd. Runar Karlsson (c) avstod från att rösta, Britt Lundberg (c) var frånvarande. De övriga anser att flisutvinningen kan ske på marknadsmässiga grunder, inte minst mot bakgrund av det höga oljepriset.
Den fjärde omröstningen gällde den planerade golfbanan i Godby/Ämnäs. Också här blev Roger Nordlund ensam om sin åsikt att avtalen om markbyten förlängs så att de genomförs först efter att alla avtal och tillstånd för golfbanan är i hamn.
Oro för markbyten
- Nordlund vill inte genomföra golfbanan. Han spelar dubbelt, säger Jörgen Strand.
På frågan om han är för eller emot banan svarar Nordlund att LR nyligen fick information om att Ålands golfklubb, som meddelat intresse för driften, och landskapet står långt ifrån varandra.
- Det finns en oro ute bland folk att markbytena görs och sedan blir det ändå ingen golfbana. Därför ville jag ha in ett förtydligande.
Till saken hör också att de tilltänkta regeringskumpanerna liberalerna inte vill splittra Grelsby kungsgård. Frågan måste diskuteras i regeringsförhandlingarna, konstaterar Nordlund.
Inga privatiseringar
Jörgen Strand är kritisk till att inga privatiseringar genomförts. Det vore ett utmärkt tillfälle nu när det finns gott om jobb, säger han.
Han anser att landskapets alla skogar kunde säljas ut, nio anställda sköter dem nu.
- Projekteringsenheten på trafikavdelningen kunde privata sköta helt. Och bemanningsentreprenad inom skärgårdstrafiken skulle vi utreda men det är inte gjort.
Trafikminister Runar Karlsson (c) försvarar sin avdelning med att den minskat med 22 personer sedan år 2000. Driften har visserligen ökat, men mindre än för hela förvaltningen, och högre oljepris påverkar ökningen.
Barnomsorgslag
Social- och vårdminister Harriet Lindeman (fs) hoppas den nya LR redan i sitt regeringsprogram talar om vilket innehåll man vill ha i den nya barnomsorgslag som hon hoppas kommer snart.
- Vi kunde inte kompromissa tillräckligt i den här regeringen, säger hon.
Tjänster
Sju nya tjänster inrättas inom förvaltningen 2008. De är personalchef, biträdande finanschef, statistiker, dataombudsman på deltid, administrationsansvarig till byggnadsbyrån, speciallärare till yrkesskolan och en psykolog till gymnasialstadiet. Två tjänster dras in och sju projektuppdrag upphör.
ÅHS får fyra nya tjänster, ÅHS-styrelsen bestämmer vilka.
Kerstin Österman