Syftet med Business Lab är att främja blivande, nya och mer erfarna företagares innovativa och hållbara entreprenörskap på Åland. Målet är att minst 24 företag från alla möjliga olika branscher ska delta. Det här skriver Högskolan på Åland i ett pressmeddelande.
Nytt är att upplägget ska vara än mer individualiserat och flexibelt och anpassat till företaget. En projektledare ska också anställas.
– Vi kommer att ha en fortlöpande antagning som går i cykler. Man kan hoppa på var som helst, men man går genom hela cykeln, säger vicerektor Bettina Brantberg-Ahlfors i pressmeddelandet.
Också samarbetet med Ålands Näringsliv blir intensivare.
– Ålands Näringsliv bistår med rådgivning och affärsutveckling till Business Lab-deltagarna, vilket möjliggörs genom vårt ERUF-finansierade projekt ”Växla upp”, säger Susanne Olofsson, vd på Ålands Näringsliv.
Innovation Lab
Samtidigt startar ett helt nytt projekt som heter Innovation Lab. Målet där är enligt Högskolan på Åland att erbjuda en inspirerande miljö för alla branscher, att testa modeller för idéutveckling och problemlösning och att få i gång ett fungerande samarbete mellan studerande och företag.
– Målgruppen är stor, bland annat företag, organisationer, myndigheter, studerande och lärare. Alla som vill innovera, lösa problem och utveckla något konkret kan ha nytta av de metoder som används i Innovationslabbet, säger Anna-Lena Groos, programansvarig och lektor i pressmeddelandet.
Även för det projektet anställs en projektledare. Målet är att 60 studerande, tio lärare, 15 företag och fem organisationer ska genomgå innovations- och problemlösningsverksamhet under projektets tre år.