Ingen gatubelysning, ingen lekpark, ingen fotbollsplan, ingen nedgrävd högspänningsledning och - framförallt - ingen snöplogning.
Nu har husägarna i Norra Bergshöjden tröttnat.
BOSTAD - Vi har varken gatubelysning eller plogning än, trots att det första huset här var inflyttningsklart för två år sedan, säger Peik Enberg som bor i området.
Problemet verkar vara att byggherren Blomberg och Jomala kommun inte kan komma överens om vad som ska göras, av vem och när.
I köpebrevet utlovas många saker; plogning, vägbelysning, en lekpark och en fotbollsplan. Ingenting är klart, trots att allting skulle ha varit färdigbyggt och avsynat senast den sista december förra året.
- De skyller på varandra hela tiden. Kommunen hänvisar till Blomberg och Blomberg till kommunen.
Mest akut är plogningen. Men, förutsatt att kommunen tagit över ansvaret för området, utan vägbelysning tänker man inte ploga. Och plogar man inte är det svårt att bygga ut belysningen.
Så kan man inte ha det, menar Enberg.
- Efter fyra på eftermiddagen är det kolsvart här, det går inte ens att vara ute med barnen. Ger Jomala Blomberg bygglov så är det väl deras ansvar att driva saken vidare också. Det går ju inte att bo här om det saknas så här elementära saker. Nu plogade de i och för sig i går, men det var fem dagar efter att snön börjat falla, och vi var tvungna att ringa och tjata varje dag.
Inte kommunens ansvar
Men ansvaret är inte kommunens, menar Jomalas tekniske direktör Michael Lindbäck.
Hur är det nu, vem ska ploga egentligen?
- Det är Blomberg. Enligt planläggningen ska de förverkliga byggnadsplanen, och de ska bygga vägarna och sätta upp belysningen. Sedan ska det överlåtas till kommunen. Under tiden är det de som handhar området.
Och när ska de vara klara?
- De har ett avtal som säger att de ska göra det, men vi har ingen tidsgräns i avtalet.
Så de kan dra ut på det i evigheter?
- Det vet jag inte, men någonting måste man göra i så fall.
Som vadå?
- Det har vi inte ens funderat på, men det finns en rättslig väg att gå också.
När är det dags att gå till tinget då?
- Det vet jag inte.
Men det är ju era kommuninvånare som råkar illa ut. Kan ni inte bara ploga gatorna under tiden?
- Nej, absolut inte. Vi har den erfarenheten av de här personerna. Ger man dem lillfingret så tar de hela handen. Då blir det vi som får göra det i fortsättningen också. De måste ha sina åtaganden klara. Går vägarna att godkänna så tar vi över. Inte innan dess.
Så vad ska de boende ta sig till då?
- Antingen bygger kommunen vägar och infrastruktur. Då tar man betalt för det när man sedan säljer av tomter. Eller så tar byggherren ansvar för det. Då bakar han in det i tomt- eller huspriserna. Därför anser jag att de har lurat sina köpare. Vägkostnaden ska ingå i priset.
Så det finns inget ni kan göra?
- Nej. Men det är nog bara viljan som fattas hos våra partners. Så mycket pengar handlar det inte om.
Så vad är budskapet till Blomberg?
- Färdigställ vägarna och överlåt dem åt kommunen. I alla fall till de vägavsnitt de har användning av. De kan ju ta vägarna etappvis. Vägbelysningen håller de tydligen på med. Det är inte mycket kvar, men det ska göras. Det är ganska lite jobb kvar.
Och så ska de boende sluta ringa dig?
- De får gärna ringa, men de får samma svar hela tiden. Jag hänvisar till Blomberg. Men det är hemskt när de ringer hit och det inte finns något man kan göra för dem.
Tommy Blomberg håller med om att plogningen inte har skötts, men betonar att det trots allt har plogats nyligen.
- Det plogas, men det är det att det inte varit någon snö på flera vintrar. När jag pratade med tekniska nämnden sade de att de skulle ploga. Vi har inte möjlighet att ha någon plogjour.
Kommunen säger att det är ditt ansvar.
- Det får de tycka som de vill. Det är två rättsprocesser på gång, både mot kommunen och Kraftnät Åland. Det gör att vi inte får kraftledningen nedgrävd. Vi tycker inte att vi kan bekosta det. Och vi kan inte göra klart vägarna innan ledningen är nere.
Det står i köpebrevet att allt det här skulle vara klart till den sista december förra året.
- Det är på grund av elledningen. Domstolsprocesser är giltiga skäl att skjuta på sånt här. Vi har gjort så långt vi har kunnat, och bland annat asfalterat vägen.
Dina kunder håller inte med.
- Det förstår jag. Men vi har ju skött om plogningen. När snön kom blev det ju irriterat. Vi gick omkring i tron att kommunen skulle göra det.
Gatubelysningen saknas också.
- Gatubelysningen har vi visst uppe, men kommer inte att kunna sätta på den. Det har med elledningen att göra.
Borde ni inte ha kontrollerat det här med elledningen innan ni författade köpebreven och började sälja tomter?
- Det är därför vi har en rättsprocess. Vi har ett planläggningsavtal. Det står ingenting i avtalet med kommunen om elledningen. Vi anser inte att det är vår sak.
Vems sak är det att gräva ned den då?
- Elledningarna står på kommunens mark. Vi trodde att kommunen skulle stå för det.
Trodde?
- Det är därför vi går till rätten. Vår tolkning av avtalet är att vi inte ska stå för det.
Hur länge kan det dröja?
- Vårt sätt att se på det är att de jävlas så mycket de kan från kommunens håll. De är konkurrenter till oss, med egna markområden. Det är klart att de ställer till det för oss.
Plogar ni tills det här är löst i alla fall?
- Det är synd att tomtägarna hamnar i kläm. Vi kommer att fortsätta ploga vägarna. Och det vi kan göra i övrigt är att avsyna de vägar som är klara. Så plogar kommunen där.
Lekparken och fotbollsplanen då?
- Det är inritat i byggnadsplanen. Men det är kommunens ansvar eftersom det inte finns angivet i planläggningsavtalet.
Hade ni inte kunnat undvika missnöjet om ni varit tydligare med ansvarsbiten redan innan ni började sälja av?
- Det tror jag inte.
Fredrik Granlund