Cancerföreningens styrelseordförande Gun-Mari Lindholm har den senaste tiden varit i regelbunden kontakt med lantrådet Katrin Sjögren (Lib). Det för att få uppdateringar kring Åboflyget.
– Vi har ett gemensamt intresse av att det här ska lösas.
I fredags, när Gun-Mari Lindholm fick höra att landskapsregeringens (LR) plan på att skjuta till pengar till flygbolaget faller på juridiken, satte hon i gång att ringa olika piloter.
– Jag bad dem gnugga sina geniknölar och börja fundera på att det här skulle kunna lösas så att det kan finnas någon form av taxiflyg åtminstone efter nyår. Men fram till dess då, hur löser vi det?
Eftersom Amapola inte får ta emot någon form av statsstöd har Gun-Mari Lindholm en annan idé. Flygbolagets motivering till att sluta flyga på linjen är att lönsamheten är dålig.
– Kan inte vi från cancerföreningen då köpa stolar i planet? Varje dag är det i snitt 7-8 cancerpatienter som flyger, och vi skulle kunna garantera de stolarna fram till årsskiftet.
Samarbete
Räcker inte det är föreningen redo att sträcka sig ännu längre. LR kan inte gå in med pengar, men ingenting borde hindra att föreningen gör det.
– Vi har fonderade medel som vi samlat på oss under årens lopp och som finansierar olika projekt. De här pengarna skulle vi kunna ta av i det första skedet, så får vi sedan på längre sikt se om landskapsregeringen i stället kan ta över något projekt av oss.
I fredags lade hon fram tanken för Katrin Sjögren, som lovade att ta upp saken till diskussion i början av veckan.
Under helgen har Gun-Mari Lindholm också hunnit stämma av med föreningens styrelse.
– Alla i styrelsen är med på det. Att vi hittar en lösning är det viktigaste. Det är många familjer som nu är drabbade, och de måste få komma hem.
– Vill vi ha ett bra resultat är det ingen idé att folk skäller på varandra, vi måste vara konstruktiva nu.