De cancerpatienter som strålbehandlas i Åbo är i akut behov av en lösning på finansieringen av sina transporter.
-När ersättningen dröjer slår det oerhört ekonomiskt hårt, säger cancerpatienten Sten-Erik Forssberg.
SJUKVÅRD Han fick diagnosen cancer i september i år. Efter cellgiftsbehandling konstaterades att han skulle strålbehandlas. Eftersom den behandlingen inte finns på Åland remitterades han till Åbo.
Tidpunkten för hans behandling kunde inte ha kommit olägligare. Den första december gör han sin första resa i Åbo. Samma dag drog flygbolaget Turku Air in sin tjänst med förskotterade flygresor.
Det innebär att han får betala 379 euro tur och retur i stället för 19 euro tur och retur. Tidigare har nämligen flygbolaget lagt ut pengar som man senare har sökt och beviljats av FPA. Den tjänsten dras in eftersom alla patienter inte har lämnat in de reseintyg som krävs för att Turku Air ska kunna få pengar från FPA. Flygbolaget sträckte sig efter påtryckningar till att återinföra sin förskottering 10-15:onde december. En klen tröst för alla de resenärer som redan har betalat sina biljetter.
Värdesätter smidig resa
För Sten-Erik Forssbergs del innebär det att han, efter fjorton dagars behandling, räknar med ett reseutlägg på runt 5.000 euro. Det kommer att ta upp till sju veckor från att han betalar tills ersättningen kommer från FPA.
-Det är inte direkt en summa som jag har avsatt för det här ändamålet.
Han är långt ifrån ensam. Varje dag flyger runt sex stålpatienter fram och tillbaka mellan Åland och Åbo för behandling. Behandlingen tar cirka tio minuter och för många är det värdefullt att kunna komma tillbaka hem.
-När man mår så här dåligt som man gör är det viktigt att vara nära familjen. Man orkar inte heller bo på självhushållande hospice i Åbo, säger Sten-Erik Forssberg.
Normalt går flyget klockan åtta på morgonen och är tillbaka vid tretiden på eftermiddagen.
Hoppas på lösning
Men många patienter får en dubbel eller tredubbel nota mot Sten-Erik Forssbergs. En strålbehandling pågår normalt mellan fyra och sex veckor.
Kan inte ett alternativ vara att övernatta i Åbo?
-Enstaka gånger, som en nödlösning kan det vara okej. Men det betyder oerhört mycket att kunna komma hem i ett redan tråkigt läge. Det är tungt att vara borta hemifrån och få av oss har några kontakter i Åbo. En dag i Åbo är tillräckligt svår att fördriva när man inte kan språket.
Han hoppas antingen att FPA kan påskynda handläggningen så att resenärerna får sina pengar tillbaka efter en vecka. Ett annat alternativ är att ÅHS erbjuder att ligga ute med pengarna.
-Det är ändå ÅHS som skickar remissen, och de får tillbaka pengarna från FPA.
Om inte det går tycker han att landskapsregeringen skulle kunna göra en ny upphandling av cancerflyget med ett bolag som är beredda att använda samma lösning som tidigare.
Rättvisefråga
Sten-Erik Forssberg hoppas på en snabb lösning för sina medpatienters skull.
-Jag kommer redan ha gjort mina utlägg och får väl räkna med att få pengarna först efter jul. Men det kan inte vara på det här sättet. Alla kan inte väntas ha pengar att lägga ut. Det är väldigt stora belopp vi talar om.
För honom är det också en rättvisefråga.
-Personer med pengar kommer att flyga ändå och begära ersättning i efterskott. Vill vi verkligen skapa ett system där de som inte har pengar inte kan göra likadant?
Ålandstidningen