Ingen hade kunnat ana vilka skatter man skulle hitta ombord på champagnevraket. Efter att de första dykningarna nu avslutas visar det sig att det finns mer värdefulla saker än champagne ombord.
CHAMPAGNEVRAKET På fredagen kallade landskapsregeringen till presskonferens. Man ville berätta vad man hittat i samband med dykningarna på det vrak som hittats söder om Åland. Och de hade sensationella nyheter att komma med.
- Fartyget inrymmer väldigt mycket värdefulla föremål, och då tänker jag inte bara på champagnen, säger vicelantrådet Britt Lundberg.
Sammanlagt åtta personer deltog i den andra formella dykningen av vraket i torsdagskväll. De har dykt på däcksnivå och noggrant mätt, filmat och dokumenterat vraket på 40-50 meters djup.
70 flaskor
Tidigare har man trott att det funnits ett 30-tal flaskor champagne ombord, men de senaste dykningarna visar att det finns ett 70-tal.
- Vi har inte rört flaskorna ännu så det går inte att garantera att alla är i skick och lika välbevarade som den första flaskan. Det kan också vara flera olika champagnesorter, säger Britt Lundberg.
Skulle vraket ha legat orört en längre tid är det risk att flaskorna skulle ha gått förlorade.
- Fartyget är väldigt skört och har börjat rasa ihop. En träbalk har börjat rasa och nu är den bara 20 centimeter ifrån flaskorna, säger dykaren Anders Näsman.
Vem var det då som skulle ha flaskorna? Christian Ekström har tidigare spekulerat i att det antagligen var på väg till den ryska tsaren. Marcus Lindholm säger att det även är möjligt att det var någon inom den finländska adeln som hade beställt dem.
Unik tegelspis
Men det som Marcus Lindholm är eld och lågor över är faktiskt inte champagnen utan den tegelspis man hittade ombord, som är ytterligare ett unikt världsfynd.
- Kasta flaskorna överbord, jag vill ha spisen, säger han och skrattar.
- Arkeologiskt sett är spisen mer värdefull än champagneflaskorna, fyller Britt Lundberg i.
Marcus förklarar att man nästan aldrig hittar en spis som fortfarande är hel och står upp. Den på Vasaskeppet fick man rekonstruera.
- Vanligtvis ligger de bara i en stor hög, säger han.
På vraket hittade de dessutom ett oljekrus med olivolja i. Också ett oerhört spännande fynd.
- Jag har inte sett ett sådant oljekrus förut trots att jag har varit i branschen i 30 år.
Det har tagit upp kruset, men inte hunnit titta desto närmare på den ännu.
- Kruset förvaras i saltvatten tills jag har hunnit beslutat exakt om vad som ska göras med det, säger Marcus.
Under torsdagens dykning bärgade de tre vita porslinstallrikar, en oktant och olivkruset.
Sina egna historier
Den viktigaste frågan man försöker få svar på är vilket fartyg det rör sig om och vilken tidsperiod det är från. Tidigare har man trott att champagnen är från 1780-talet. Nu visar det sig att fartyget med största sannolikhet är en galeas från början av 1800-talet.
Är det då möjligt att champagnen är från 1780-talet?
- Om fartyget var nybyggt när det sjönk, är teoretiskt möjligt att champagneflaskorna är äldre än fartyget, säger Marcus Lindholm.
Både Anders Näsman och Christian Ekström poängterar att det är viktigt att komma ihåg att champagneflaskorna och fartyget har sina helt egna historier.
Något namn på fartyget har de inte fått fram ännu. Namnet stod antagligen på akterspegeln, men den är som bortblåst.
- Men vi har ett fåtal fartyg som det skulle kunna vara, nu jobbar vi på att kunna utesluta dem en efter en. Det står mellan fem till tio fartyg från Sverige och Finland, säger Anders Näsman.
Men de vet att det är en galeas som troligtvis är från början av 1800-talet.
- Förmodligen är den från Norden och har seglat på Östersjön någonstans från kontinenten, säger Marcus Lindholm.
Just nu jobbar man på hur bärgningen av de många skatter som finns ombord ska gå till, hur allt transporteras och vad man ska göra med föremålen.
- Och hur allt ska finansieras, mumlar Britt Lundberg.
Ålandstidningen