Tanken var att Chipsters enhet i Norrböle skulle läggas ner i slutet på januari förra året. Men Gustaf Salmelin, vd för ägaren PNM Holding, är född och uppvuxen på Åland och ville annat och företaget bestämde sig för att göra en omvärdering av beslutet.
– Vi har jobbat ganska hårt och kämpar på med ett fortsatt försök, säger han.
Nu vill man i stället modernisera lokalerna, en helhetsplan som landar på drygt 2,2 miljoner euro. Målet är att uppnå en högre produktivitet, bättre energieffektivitet och arbetssäkerhet samt göra en mindre miljöpåverkan. Det här gör man genom att bland annat investera i ny fritös, ånggenerator, kutter, korvspruta och frysningstunnel. Dessutom avser man att investera i kylteknik och isproduktion.
– Det finns lite nya grejer vi tror på. Dels handlar det om fjällfisken från Åland som vi vill få in mer och några andra nya produkter vi tänkt satsa på.
Vad för typ av produkter?
– Det är inte läge att gå ut med det än och mycket är det marknaden som styr, men vi har lite nya spår.
Fortsatta utmaningar
Under högsäsong sysselsätter Chipsters som mest cirka 18 personer i Norrböle, något färre när råvaran väl finns inne. De nya satsningarna kan generera i fler arbetsplatser.
– Det räknar vi med, säger Gustaf Salmelin.
Trots det nya modet att satsa på anläggningen kvarstår lönsamhetsproblemen som först gjorde att man planerade för nedläggning.
– Vi har utmaningar här som är större än på fastlandet. Till exempel transporterna, vi betalar samma priser för frakt Åland-Helsingfors som vi gör för Rotterdam-Helsingfors. Något måste görs där, det går inte att driva en producerande industri med dagens transportpriser.
Han lyfter också priserna för vatten, avlopp och el.
– Det är nästan dubbelt så dyrt på Åland. Vi betalar samma priser som ett hushåll, vi får inte några rabatter fast vi köper stora mängder och är en industri. Vi söker inte bidrag eller stöd, vi vill bara ha normala prisnivåer, säger Gustaf Salmelin.
Modernisering tvunget
Trots allt tror han att man klarar av att hålla produktionen igång på Åland.
– Vi har tre andra enheter som går ganska bra, så vi har lite mer spelrum i och med dem, framför allt mer tid på oss att få det här att gå.
Så ni ser verksamheten som en helhet framom enskilda enheter?
– Det får man egentligen inte, men jag erkänner att jag gjort lite så i det här fallet.
Moderniseringarna sänker driftskostnaderna och en del av maskinerna som nu byts ut hade ändå behövt uppgraderas vid en flytt.
– Vissa produktionslinjer är väldigt gamla. Nu får vi ut mer per tidsenhet och det blir framför allt miljömässigt bättre, säger Gustaf Salmelin.
Ålands landskapsregering har beviljat Chipsters ett stöd på 634.000 euro för satsningen, vilket utgör 40 procent av de drygt 1,5 miljoner man inledningsvis investerar. Stödet lyfts genom Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF) och enligt villkoren ska projektet förverkligas senast den 30 april nästa år.