Christian Ekström fick inte champagnevrakets position av någon fiskare. Det hävdar Ålands marinhistoriska sällskap (ÅMS) som säger att Christian Ekström tog vrakets position från dem.
CHAMPAGNEVRAKET Det är måndag den 26 juli 2010, alltså för exakt en vecka sedan. En grupp åländska dykare befinner sig söder om Föglö, cirka 500 meter från den position dykförbudet anger att champagnevraket ligger.
Tanken är att man ska dyka på ett vrak som ÅMS känt till sedan 2007 då man fick positionen från Sjöfartsverket. Dykarna har anmält dyket till sjöbevakningen som inte har något att anmärka, positionen är klart utanför dykförbudet.
Dykarna åker ner för linan, och när de kommer till botten får de syn på ett gammalt trävrak. Efter bara några minuter får de syn på ett stort antal champagneflaskor. Det är inte vilket vrak som helst, utan det beryktade champagnevraket. Reaktionerna blir starka och omedelbara.
Felaktig position
Senare under veckan samlas dykarna till ett krismöte. Resultatet av detta möte blir en skrivelse till landskapsregeringen där man går till hårt angrepp mot Christian Ekström som man menar inte har berättat sanningen om hur han fick reda på champagnevrakets position.
-Under 2009 delgavs Christian Ekström positionen på ovan nämnda vrak vid minst två tillfällen. Detta för att han skulle få medverka vid undersökningarna av detta vrak, skriver ÅMS.
Enligt ÅMS blev flera misstänksamma när Christian Ekström gjorde det sensationella vrakfyndet. Ekström hävdade i Ålandstidningen att han fått positionen av en fiskare, men ÅMS reagerade på att vraket låg oerhört nära den position de underrättat honom om.
ÅMS skriver att två personer, Tom Blomberg och en annan av dykarna, vid tre olika tillfällen frågat Christian Ekström om champagnevraket är det vrak man själva planerade undersöka bland annat under våren 2010. Ekström hävdade bestämt att det var ett annat vrak.
-Till museibyrån meddelar han felaktig position och djup för nämnda vrak, skriver ÅMS.
Kränkta
De inblandade är mycket upprörda över Christian Ekströms agerande. Att han i egenskap båtförare fick vrakets position, och sedan när upptäckten gjordes utelämnade var han egentligen fått redaå
-Besvikelsen bland alla inblandade är oerhört stor, vi har blivit fråntagna möjligheterna att få vara med vid upptäckt, inventering och undersökning av vraket. Att sedan Christian Ekström falskeligen tar på sig upptäckten är väldigt kränkande.
-Vi anser att denna handling kränker oss inblandade så grovt att vi inte längre kan sitta tysta och låta händelsen gå obemärkt förbi. Vi anser att denna unika upptäckt har tillkommit genom ett samarbete mellan museibyrån, sjöfartsverket samt ÅMS.
Läs kommentarer från båda sidor, och från landskapet, i dagens papperstidning, där det även finns nya, helt unika bilder på vraket tagna av ÅMS.
Fredrik Rosenqvist