Cope är ett evidensbaserat föräldrastödsprogram som ursprungligen kommer från Kanada. Idén med kursen är att den ska fungera som ett förebyggande stöd för föräldrar i hur man kan hantera vardagskonflikter som uppstår i relationen till sitt barn. Då kursen inledningsvis startades riktade den sig till föräldrar med barn med utåtagerande beteendeproblem, men snabbt såg man väldigt goda resultat även i ett förebyggande skede. Cope ger föräldrar verktyg och strategier för att förbättra både relationen samt kommunikationen till sitt barn.
– Kursen ger dig som förälder strategier för att bygga en god och sund relation till ditt barn. Det är en lågtröskel-kurs, och något som passar alla – oberoende av hemmasituation. Det kan vara enkel vardagsproblematik som man önskar stöd i att hantera, så som läsa läxor eller borsta tänder, säger Jenni Sundling.
Åtta veckors investering
Folkhälsan på Åland ordnar Cope-kursen med start en gång per termin. Kursen är gratis för alla som vill gå den, men kräver tid och ett engagemang från deltagaren då man under åtta veckor har undervisning en kväll i veckan. Även hemuppgifter ges efter varje lektionstillfälle, för att hjälpa till med att förankra insikterna man fått hemma i vardagen.
– Kursen lär oss mycket om att se till sig själv i sin föräldraroll. När jag går upp i varv över att mitt barn inte vill klä på sig, vad kan jag göra då? Gå in i striden arg och upprörd, eller gå ut på trappan en stund och varva ner – för att sedan gå in igen och prova på nytt?, säger Jenni Sundling.
För Jenni Sundling handlar det helt enkelt om att ta sig tid att investera i sitt föräldraskap och även träffa andra föräldrar i liknande situationer.
– Det är ofta mycket värt att träffa andra föräldrar som är i samma tid i livet. Man kan utbyta erfarenheter och tillsammans diskutera fram lösningar på varandras hemmasituationer. Barnen är inte med vid dessa kurstillfällen, men vi erbjuder barnpassning så att alla ska kunna delta, säger hon.
Sju olika strategier
Under kursens gång får deltagaren bekanta sig med sju olika sorters strategier för föräldrarollen. Det handlar bland annat om att förbereda en övergång, där man uppmuntrar barnet att först göra det tråkiga så som läxläsningen, för att sedan kunna göra något roligare. Deltagaren får även verktyg för att hantera tydliga uppmaningar till sitt barn, samt strategier för problemlösningar i vardagen.
För den som letar efter ett facit till föräldraskapet är Cope-kursen dock inte rätt väg att gå.
– Kursen kommer egentligen inte med något svar, all kunskap finns inom gruppen. Till exempel frågeställningen ”Vad händer med barnet om vi fortsätter såhär?” kan få en lösning för en familj genom att man tillsammans med andra kan tänka ”Hur kan vi göra detta på ett annat sätt?”
En nyhet för Cope-kursen är att den efter pandemin nu även finns som onlinealternativ. Den riktar sig i dag till de som av olika anledningar inte har möjlighet att delta i de fysiska kurserna. Med samma material läser man där teorin på egen hand och får sedan efter varje strategi ett samtal från sin kursledare för man återkopplar och diskuterar det man lärt sig.
Bild
– Folkhälsan på Åland är till för alla ålänningar, så med vår onlinekurs är det nu även lättare och bekvämare för de som bor i skärgården att delta, säger Jenni Sundling.
Den digitala kursen kan individanpassas och tillsammans med kurshandledaren bygger man själv upp en plan som fungerar efter förutsättningar och vardag.
Letade verktyg i vardagen
En av de hundratals föräldrar som gått Cope-kursen är Ingeborg Lindeman, farmaceut och för tillfället mammaledig med fjärde barnet. Hon och hennes man är inflyttade ålänningar och i brist på barnvakt bestämde de sig för att dela upp sig, så Ingeborg gick kursen och hade sedan föreläsning hemma för sin man. Med sig på träffarna hade hon sin några månader gamla bebis. Ingeborg bestämde sig för att gå Cope-kursen i förebyggande syfte.
– Vi har inte några direkta problem hemma, men med tre flickor varav en börjar bli en pre-teen kände jag att det gör gott att få lite verktyg för att lära sig behålla sitt eget lugn. Det verkade som en rolig kurs att gå, säger Ingeborg Lindeman.
Ett plus anser hon är kontakten till andra föräldrar, även om upplägget var så anonymt som möjligt. Deltagarna utbytte varken efternamn eller yrken.
– Det är alltid intressant att höra hur andra föräldrar tänker, och man får många aha-upplevelser i hur man själv kan tänka. Allt som tas upp under kursen är väldigt självklart, men när man själv är mitt uppe i en prövande situation så är det svårt att se den självklara lösningen, säger hon.
Rekommenderar alla föräldrar
Ingeborg Lindeman och hennes familj har fått med sig flera konkreta verktyg från kursen som de använder dagligen i vardagen hemma. Bland annat är föräldrarna noga med att själva äta ett mellanmål på dagen för att ha bättre ork och tålamod hemma när alla är trötta och hungriga i väntan på middag. Att aktivt ge varje barn en liten stund specialtid, egentid, varje dag är också en av deras nya strategier efter kursen. Ingeborg Lindeman känner att det flesta lärdomar som Cope-kursen gav är lätta att införa i vardagen.
– Att få fyra barn i säng på kvällarna är ett lätt kaos, så vi vuxna har nu börjat äta kvällsmål med barnen varje kväll. Det ger oss en liten extra stund tillsammans varje dag, samt att det ger oss en energiboost och mera tålamod så vi orkar med långa nattningar, säger Ingeborg Lindeman.
Hon rekommenderar alla som har möjlighet att gå denna kurs.
– Om man har en situation som man vet barnen kommer att reagera på, så är i alla fall jag mer förutseende nu och ligger ofta steget före. Det gör livet lättare för alla.