Vid Lotsbroverket i Mariehamn har man sedan fyra veckor tillbaka börjat ta coronaprover i avloppsvattnet. Var fjärde vecka till och med augusti ska nya prover tas och skickas på analys till institutet för hälsa och välfärd (THL) i Tammerfors.
Lotsbroverket tar emot avloppsvatten från stora delar av Åland, dock har exempelvis Lumparland, Geta och Eckerö egna reningsverk för ändamålet.
I måndags morse var det dags för det andra provet och Ålandstidningen fanns på plats. THL har dock med anledning av coronaläget rekommenderat att inga besökare ska finnas med vid själva provtagningen, men när provet väl var taget, fick vi en pratstund med driftschefen Tomas Mörn och laboranten LaDena Laine.
Iklädd en filterförsedd andningsmask och skyddskläder tar LaDena Laine prover på det grumliga vattnet.
Hur blev ni en del av THL:s projekt?
– Vi fick frågan om vi ville vara med i underökningen – och det ville vi. THL har sänt ut förfrågan till reningsverk i Finland och därigenom blev vi utvalda, säger Tomas Mörn.
Inga svar ännu
I fjol gjordes en kartläggning av narkotikaspår i avloppsvattnet vid bland annat Lotsbroverket, även den gången var det just THL som ansvarade för analyseringen av vattenproverna.
Resultatet av de mätningarna visade på ett omfattande bruk av framför allt cannabis i landskapet. Susanne Vävare, vattenbiolog vid miljöbyrån, tillade dock vid tillfället att ”en viss försiktighet med slutsatser utifrån endast det materialet rekommenderas”.
I det här fallet tror Tomas Mörn att proverna inte kommer att visa några spår av corona.
– Men det är inget jag kan säga med säkerhet. Tanken, som jag har förstått det, är att utröna huruvida det finns en samhällssmitta eller inte, på olika orter runtom Finland.
Prover på avloppsvattnet tas i vanliga fall kontinuerligt, något som sker med hjälp av en automatiserad provtagare.
– Men de här proverna tas manuellt för att sedan skickas på analys till Tammerfors.
De första testerna för fyra veckor sedan, har man ännu inte fått några svar på.
32 orter
Skyddsutrustning hör till vardagsrutinerna vid reningsverket och nu i coronatider har man ytterligare ökat de anställdas skydd i form av andningsmasker med mera.
Oroas ni för att personalen här är extra utsatt för smittan?
– Visst är folk oroliga och vi har försökt få svar från just THL på frågan om vi är extra utsatta. De säger att vi inte är det. Rådet vi har fått är att skydda oss som vanligt och att inte ta emot besökare.
Tarja Pitkänen, forskare och docent i vattenmikrobiologi vid THL säger att det hittills inte finns några svar på proverna som gjordes för fyra veckor sedan.
– Hittills har vi koncentrerat oss på de större städernas provtagningar men svar på de åländska proverna väntas under sommaren.
Hur många orter i Finland deltar i provtagningarna?
– Vi utför två typer av provtagningar, på fem större orter tas det prover varje vecka och de övriga 27 orterna deltar i provtagningar som sker var fjärde vecka.
Enligt Tarja Pitkänen går det inte att utläsa någon exakt siffra på smittspridning, eller hur smittosamt viruset är, på enskilda orter.
– Däremot kan vi följa utvecklingen och få en uppskattning över huruvida smittan stiger eller minskar på respektive ort.
Virus hittat i storstadsvatten
I går, på tisdagen, publicerade THL resultaten av de inledande testerna. I Helsingfors och Åbo har man kunnat konstatera coronavirus i avloppsvattnet, men i medelstora städer som Tammerfors, Kupoio och Uleåborg hittades inga tecken på viruset.
I rapporten framgår att det handlar om att fastställa mängder av virusets RNA, det vill säga arvsmassa. Resultaten kan sedan användas som en del av beredskapen inför en eventuell andra våg av pandemin.
– Man söker även information om huruvida coronaviruset kan klara sig livskraftigt i vatten som kommer till reningsverken, säger Tarja Pitkänen.
Materialet som sammanfattas av THL ska även bli en del av ett omfattande europeiskt utredningsarbete. Liknande tester har gjorts i delar av Europa i månadsskiftet maj-juni.
Peter Pussinen