Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, rapporterar på tisdagens förmiddag att 32 personer sätts i karantän efter det misstänkta fall av samhällssmitta som upptäcktes i måndags. Många av dem coronatestades under tisdagen och får provsvar i dag.
– Det är många unga vuxna som är i karantän och många som har symtom så jag förväntar mig ytterligare fall, säger klinikchef Tora Woivalin.
På eftermiddagen kommer sedan beskedet att ytterligare sju provsvar visat sig vara positiva (se artikel här bredvid).
Under juli månad har ÅHS testat omkring 500 personer i veckan, nu förbereder man sig på ökat tryck.
– Nu sätter vi i gång fler smittspårningar och antalet tester kommer att öka, säger Tora Woivalin.
Ökad spridning bland unga
Institutet för hälsa och välfärd, THL, rapporterade under tisdagen sommarens hittills högsta coronasiffra, 612 nya fall i hela landet. Finlands incidens, alltså antalet nya coronafall per 100.000 invånare under de senaste 14 dagarna, har ökat från 53,2 till 88,5.
En förklaring är att smittan ökar bland unga vuxna som saknar vaccinskydd mot covid-19.
”För tillfället sprider sig Delta-varianten snabbt i Finland, i synnerhet bland unga vuxna, och på senare tid har smittfallen också koncentrerats till just åldersgruppen unga vuxna. Av den här orsaken är det viktigt att även unga och unga vuxna tar vaccinet genast när det blir möjligt i området”, säger THL:s sakkunnigläkare Anniina Virkku i ett pressmeddelande.
ÅHS förlänger öppettider för vaccinering
På Åland rapporterades i början av veckan ett lägre incidenstal än genomsnittet i Finland, 19,9. Men under veckans coronapressinformation uttryckte ÅHS oro över att vaccinationsgraden bland yngre generellt sett är lägre.
– Vi ligger väldigt bra till i de högre ålderskategorierna. Däremot är vi bekymrade över ungdomarna, sade Anders Westermark, tf chefläkare, och syftade på åldersgruppen omkring 20-30 år.
– Där har vi betydligt lägre täckningsgrad och det är de här ålderskategorierna som också rör sig väldigt mycket i de aktiviteter som just nu pågår.
Anders Westermark menar nu att Åland riskerar att hamna i en högre spridningsfas.
– Om du går runt på stan så ser du hur de yngre ålderskategorierna rör sig. Man lever som att pandemin vore förbi. Jag är tyvärr övertygad om att vi inte längre är kvar i utgångsläget vid nästa incidensbedömning, säger han.
Vad den lägre vaccinationstäckningen bland unga beror på är oklart, trenden syns även på andra håll.
– Vi vet inte riktigt varför det är så här. Vi försöker förenkla och har precis nu satt in senare bokningstider, säger Tora Woivalin.
– Det är viktigt att alla i samhället vaccinerar sig för att minimera smittspridning. För att skydda befolkningen vill vi ha en så hög vaccinationstäckning som möjligt.
LR: Skydda dig själv och andra
Landskapsregeringen, LR, uppmanar unga att vaccinera sig för att både skydda sig själva mot covid-19 och för att ytterligare minska smittspridningen i samhället.
– När man är ung kan det kännas som att man är odödlig men tyvärr drabbar covid även yngre personer. Det är naturligtvis inget tvång att vaccinera sig men man behöver även som ung tänka att det är ett sätt att skydda sig själv och andra, säger jourhavande minister Annika Hambrudd (C).
Borde LR rikta extra insatser för att nå och informera unga?
– Det är en diskussion som samarbetsgruppen får ha. Vi behöver ta reda på exakt vad tendensen beror på, handlar det om att man är tveksam till vaccinet eller att man upplever att man inte hinner? Det behöver vi först ha kunskap om.
Åland befinner sig i epidemins utgångsnivå, så länge man är kvar i den fasen planerar skolorna att öppna för närundervisning efter sommaren.
– Det är när vi hamnar i spridningsfasen som vi rekommenderar distansundervisning på gymnasie- och högskolenivå, säger Annika Hambrudd.