Åland måste godkänna Lissabonfördraget för att få stöd i de stora framtidsfrågorna. Det säger talman Roger Nordlund som tror att det redan på måndag blir klart om det finns stöd i lagtinget för fördraget.
POLITIK -Landskapsregeringens förhandlingar om inflytandefrågorna är avslutade och resultatet har presenterats för självstyrelsepolitiska nämnden. Därför är det nu dags för lagtinget att ta ställning till om det är godtagbart eller inte, säger Roger Nordlund.
Det är inte i egenskap av centerpartist han uttalar sig utan i egenskap av talman, menar han.
-Som talman är det min uppgift att föra ärendet framåt. Under veckan kommer partigrupperna att diskutera hur de ställer sig till förhandlingsresultatet.
På måndag nästa vecka kommer partierna att ge sin syn på saken i självstyrelsepolitiska nämnden.
Kan ni redan då ha en bild av hur lagtinget ställer sig till Lissabonfördraget?
-Ja, det är det som är målsättningen. Utifrån det ska jag försöka utröna hur vi kan föra frågan framåt steg för steg på ett konstruktivt sätt.
Behöver EU:s stöd
Roger Nordlunds förhoppning är att lagtinget kan säga ja till Lissabonfördraget den här våren.
-Det har gjorts framsteg i förhandlingarna och ingen är i sak emot själva innebörden av fördraget.
Han tycker att det är dags för lagtinget att ge sitt bifall, bara propositionen om Ålands talerätt inför EG-domstolen förs till riksdagen och Finlands regering godkänner principdokumentet för Ålands deltagande i EU-arbetet. Två beslut som han tror kan komma under våren.
-När det är klart kan lagtinget godkänna fördraget.
Europaparlamentsplatsen har man fortfarande inget löfte om eller någon färdplan för att uppnå, en fråga som flera partier har ställt som ett villkor för ett ja till fördraget. Men Roger Nordlund tror att det är fel tillfälle att ställa fler ultimatum.
-Vi har många svåra framtidsfrågor att hantera för närvarande som måste lösas på en europeisk nivå, både snuset, utflaggningen och Pafs lotteriverksamhet. Om man vill ha EU:s och Finlands stöd på de här avgörande frågorna måste man också visa att Åland vill vara delaktiga i EU-arbetet.
"Ofördelaktig sits"
För att lagtinget ska godkänna Lissabonfördraget krävs kvalificerad majoritet, alltså minst 20 ja-röster. Det är alltså långtifrån säkert vad lagtinget kommer att göra.
Politiska poäng kan säkert plockas genom att säga nej och hävda även parlamentsplatsen, men Roger Nordlund är orolig över det läge Åland skulle försättas i om det blev ett nej, eller om man bara låter bli att rösta om fördraget.
-Rimligen uppstår en ny förhandlingssituation för Åland gentemot EU, men utgången av förhandlingarna är osäkra eftersom det ytterst är Finland som förhandlar för Ålands räkning, säger han.
-Om vi inte skriver på är min uppfattning att Åland hamnar i en ofördelaktig situation.
När kommer fördraget till lagtinget?
-Förhoppningsvis i slutet på den här våren.
Tone Nordling