Tidigare har Ålandstidningen rapporterat om utredningen som leddes av experten Ulf Eriksson på uppdrag av Ålands vatten. Utredningen konstaterade att de framtida alternativa dricksvattentäkterna har brister. Det enda nya alternativet för dricksvattentäkt är att ta vatten från Östersjön, enligt utredningen.
Varje sommar har Ålands vatten sommarjobbare vars uppdrag är att ta prover på deras dricksvattentäkter.
– Ute på sjön mäter vi syremängden, siktdjup, konduktivitet och temperatur. Sedan mäter vi pH-värde, alkalinitet, färg, turbiditet och kollar alger på labbet, säger Juni Westerberg och Ia Eklund som sommarjobbar med provtagning på Ålands vatten.
– Det är viktigt att veta hur vattentäkten i helhet mår, eftersom det påverkar reningsprocessen.
Syrebrist
Nu under den varma sommaren kommer det alltmer alger till dricksvattentäkterna. Algerna är dåliga för både människor och djur.
– När algerna dör och sjunker till botten krävs mycket syre från vattnet för att bryta ner dem. Det leder i sin tur till syrebrist i vattnet, vilket påverkar djurlivet negativt.
– När det uppstår syrebrist kan det släppas ut fosfor från sediment. För mycket fosfor kan leda till övergödning av vattnet.
Det finns gränsvärden för hur mycket metaller som får finnas i dricksvattnet. Metaller släpps också ut i vattnet från sediment.
– Det finns väldigt små mängder metall i vattnet, men det är viktigt att hålla koll på nivåerna så att de inte blir för höga.
Sämre än tidigare år
I dag tar Ålands vatten dricksvatten från Dalkarby träsk, Långsjön och Markusbölefjärden. Generellt har kvalitén i vattentäkterna blivit sämre än tidigare. Dalkarby träsk har börjat må lite bättre än tidigare. Markusbölefjärdens och Långsjöns skick har varierat lite från vecka till vecka under sommaren.
– Dalkarby träsk mår bäst och har generellt sätt alltid mått bättre än de andra sjöarna. Markusbölefjärden mår just nu sämst, men Långsjön mår ungefär lika dåligt.
Juni Westerberg och Ia Eklund säger att det är viktigt att informera allmänheten och företagen om hur våra vattentäkter mår samt vad man bör tänka på när man befinner sig nära dem.