I gårdagens tidning efterlyste lantrådet Veronica Thörnroos (C) en högre vaccinationstakt på Åland med anledning av att landskapet ligger i botten på listan över antalet vaccinerade.
Listan hon hänvisar till är Institutet för hälsa och välfärds (THL) regionvisa statistik över personer som fått första respektive båda doser coronavaccin. Åland ligger i botten med en andel på 27 procent som fått första dosen. Listan toppas av Södra och Östra Savolax med en vaccinationsgrad på 43,5 respektive 41,2 procent.
– Vi förstår allihop att det inte kan vara någon millimeterrättvisa. Men det är konstigt att vi legat längst ned på listan så länge. Det kanske finns en förklaring till det, men jag har hört att folk är bekymrade, säger lantrådet på torsdagen.
I gårdagens tidning sade du att LR offentligt tänker påtala att Åland behöver fler vaccindoser. Kommer ni att göra det?
– Vi har diskuterat att vi borde göra en politisk påstöt, men då krävs samsyn på Åland. Vi måste alla vara överens om att vi antingen känner oss missgynnade, eller inte.
På Åland vaccinerar man just nu personer i åldern 60 plus, medan man till exempel i Vanda har öppnat upp för personer födda 1977–1981.
Många, inte bara lantrådet, frågar sig varför Åland släpar efter. Så sent som den 30 april skickade smittskyddsläkare Tora Woivalin ett mejl till social- och hälsovårdsministern samt till tjänstemän på landskapsregeringen där hon förklarade varför det ser ut som det gör.
Lyckats nå sårbara grupper
Till Ålandstidningen säger Tora Woivalin att man på den nya vaccinationscentralen i Sviby vaccinerar över 300 personer dagligen. Dessutom vaccinerar man ute på boenden. Under måndagen och tisdagen gav man cirka 250 förstadoser, och 368 andradoser.
– Så fort vi märker att åtgången på tider för 60 plus minskar öppnar vi upp för nästa åldersgrupp. Det kommer besked om det nästa vecka, säger Tora Woivalin.
Hon påpekar att Åland får lika många doser som andra regioner, där fördelningen baseras på befolkningen.
Men hur förklarar hon att Åland ligger sämst till i landet? Först och främst, säger Tora Woivalin, beror det på att man följt – och lyckats med – vaccinationsförordningen, där man prioriterat hälso- och sjukvårdspersonal samt personer över 70 år och riskgrupper.
– Det viktigaste har varit att nå de mest sårbara grupperna först.
Fler får dos 2
Åland har vaccinerat över 90 procent av 70-plussarna, och ligger därmed bland topp tre i landet i den gruppen. De regioner som inte lyckats nå så stor andel av den här åldersgruppen har kunnat använda doserna till andra grupper, menar Tora Woivalin. Och eftersom Åland var så snabbt med att vaccinera dessa grupper i början är det just nu väldigt många som behöver dos 2.
– Därför kan vi inte använda alla levererade doser till nya grupper.
Hon frågar sig om de regioner som nu börjat vaccinera på bred front lyckats nå alla riskgrupper.
– Innan vi går ner i åldersgrupper måste vi vara säkra på att riskgrupperna nåtts först.
Hur andra regioner gjort vill hon dock inte spekulera i.
Haft en svacka
Tora Woivalin säger att man varit extremt effektiv med att få ut det vaccin som levererats och inte hållit det i lager. Men de två sista veckorna i april hade man inte möjlighet, med de arrangemang som då fanns, att vaccinera mer än man gjorde. Man ville också samla på sig lite för att få i gång en effektiv verksamhet i Sviby.
– Vi har en bra marginal nu, säger hon och tillägger att man tar igen tappet på en-två veckor.
Är 27 procent vaccinerade en bra siffra, är du nöjd?
– Nej, naturligtvis är jag inte nöjd. Jag vill som alla andra att vi ska vaccinera befolkningen så snabbt som möjligt. Det är klart jag hoppas på större leveranser, men vi är inte värre drabbade än andra. Just nu är vi i en liten svacka men jag tror vi löser det ganska fort.
Enligt THL:s presskonferens på torsdagen har en bra bit över 70 procent av alla finländare över 65 år redan fått en första dos vaccin. Även om doserna ska fördelas jämnt över landet finns en möjlighet att ge fler doser till regioner med en incidens på över 100.