UNGT VAL Studenter ska inte jobba utan prioritera studierna enligt Ams. Men ungdomarna vill jobba. Den segrande frågan i Ålandstidningens Ungt val blev studiestödet och villkoren för det.
-Problemet med studiestödet i dag är inte att det är för lågt. Vi har faktiskt ett väldigt bra studiestöd, det är högre än på rikssidan och nästa år ska det dessutom höjas en del, säger Simon Pellas.
Simon är 17 år och går på trean i Lucéet. Vid sidan av skolan är han politiskt intresserad och följer det stundande valet så mycket han kan.
-Problemet ligger inte i hur stort stödet är, problemet är att man inte får förvärsarbeta hur mycket man vill vid sidan av studierna, säger Simon.
Får inte tjäna för mycket
Reglerna för studiestöd är i dag såna att man inte får tjäna mer än 760 euro brutto i månaden. Tjänar man mer än så kräver arbetsmarknads- och studiestödsenheten (Ams) pengarna tillbaks.
-Det borde ju ligga i samhället intresse att folk jobbar så man får in skatten. I dagsläget blir det som att man får välja mellan att lyfta studiestödspengar genom att sitta hemma på soffan eller gå ut och jobba för pengarna, hävdar Simon.
-Och visst brukar man ju säga att människor i grund och botten är bekväma.
Sporrar inte till arbete
FAKTA Studiestöd
Studiestödet för universitets- eller högskolestudier är 266 euro i månaden om man inte bor hemma då det är 210 euro i månaden.
Studiestödet för gymnasiestudier är 220 euro i månaden om man inte bor hemma då det är 170 euro i månaden.
Bostadsbidraget täcker 80 procent av hyran men maxbeloppet är 201 euro i månaden.
Barnförsörjartillägget är utöver detta 64 euro per barn och månad.
För studerande under 18 år baseras stödet på föräldrarnas inkomst. Stödet är uppdelat i tre beslutsklasser, där minimistödet uppgår till 105 euro i månaden, mellanstöd 148 euro och max 170 euro.
Vuxenpenningen uppgår till 20 procent av de lön du i genomsnitt haft under de sex senaste månaderna av förvärvsarbete, maxbeloppet som utbetalas är 591 euro i månaden.
Simon understryker att detta system inte sporrar ungdomar till att hitta extrajobb.
-Jag förstår inte varför man kompromissar med studiestödet om någon faktiskt är ambitiös och vill jobba vid sidan av studierna.
-Vi betalar studenterna för att studera och vi vill också att man ska klara av sina studier och det är endel som inte klarar av att jobba och studera på heltid, säger Ann-Cathrine "Kina" Strandell handläggare för studiestöd.
Studenter ska prioritera studierna
Hon tillägger och förklarar att om man lyfter studiestöd samtidigt som man koncentrerar sig på att jobba istället för att studera blir det från Ams sida sett en flerprioritering.
-Någonstans måste man dra gränsen och det fick bli vid 760 euro i förvärsarbete i månaden.
För den som vill tjäna mer finns alternativet att ta halvt studiestöd. Då höjer man inkomstgränsen till 1100 euro i månaden.
-Det man också ska komma ihåg är att inkomstgränsen är ett månatligt genomsnitt för varje kalenderår, säger Kina.
-Jag tycker att det i grund och botten helt motsäger sitt eget syfte när man i hela landet har som grundfråga hur man ska få folk att jobba, funderar Simon.
Vill hjälpa till
Om man vet att man kommer tjäna för mycket kan man ringa in till Ams och avbryta studiestödet, för om man inte gör det och går över inkomstgränsen blir man återbetalningsskyldig av studiestödet.
-Om man är osäker på sin egen situation oberoende vad det gäller så ska man komma in och prata med oss, för det finns alltid olika vägar man kan ta och orsaken till att vi finns är ju för att hjälpa alla studerande, konstaterar Kina.
Förhållandevis bra på Åland
Trots att Åland har ett enligt många lågt studiestöd så ligger det över nivåerna för både fastlandet och Sverige. Studiestödet har halkat efter i förhållande till de senaste årens konjunkturutveckling, men nu tycks en höjning vara på gång.
-Studiestödet regleras direkt av landskapslagen om studiestöd. Det är en lång process som tar tid, när det gäller lagar ska det ju ända upp till presidenten till och med, säger Kina.
-Jag vet att berörda parter har träffats och diskuterat en höjning, men det är mycket kvar och jag vet inte hur mycket det handlar om, säger hon.
Ålandstidningen