Mariehamnarna Maria Svenblad och Stig Kottelin har rätt och Mariehamns stad har fel. Därför upphäver Ålands förvaltningsdomstol stadsplaneändringen för begravningsplatsen, det blir inga fler kistgravar.
MARIEHAMN Den ändrade stadsplanen för begravningsplatsen i Mariehamn har upphävts av Ålands förvaltningsdomstol för andra gången.
Orsaken är exakt densamma som första gången: Nina Lindfors var jävig när hon 2008 deltog i behandlingen av ärendet i stadsstyrelsen eftersom hon även var viceordförande i kyrkorådet.
Nina Lindfors deltog bland annat i beslutet att lägga fram stadsplaneändringen till påseende. Det är den detaljen som nu ställer till det för staden och församlingen sedan grannarna Maria Svenblad och Stig Kottelin besvärat sig mot utbyggnaden.
För även om stadsfullmäktige i augusti 2009 fattade ett nytt beslut om stadsplaneändringen, efter domstolens första beslut om ett upphävande, så skedde inte någon ny beredning av ärendet. Förslaget ställdes inte ut på nytt och grannarna gavs inte möjlighet att göra nya anmärkningar mot det.
Därför "gäller" fortfarande jävet.
"Ingen katastrof"
Enligt Bengt Grönlund, ekonomichef i Mariehamns församling, innebär inte domstolens beslut någon katastrof. Bristen på kistgravar har varit så stor att församlingen hittat en tillfällig lösning på problemet.
-Vår ursprungliga önskan var att bygga ut västerut. Men eftersom vi såg att kistgravarna skulle ta slut var vi tvungna att söka en annan lösning, säger han.
Därför har urnlunden söder om kapellet byggts om för kistgravar. Till sommaren blir ombyggnaden klar. I rättan tid, eftersom de nuvarande platserna tar slut inom ett år.
-De nya kistgravarna räcker i 5-7 år. Det är svårt att säga exakt eftersom trycket har minskat lite. Kremering blir allt mer populärt.
Finns planerna på en utbyggnad kvar inom församlingen?
-Det gör de absolut, säger Bengt Grönlund.
Nytt beslut snarast
Enligt stadsdirektör Bjarne Pettersson ska förslaget till ändrad stadsplan ställas ut på nytt. Beslutet ska fattas snarast, antagligen redan den 10 mars.
-Beslutet tar inte så lång tid att fatta, med sedan är det besvärstid igen. Det har tagit väldigt lång tid för förvaltningsdomstolen att komma fram till att det här beslutet var formellt fel, säger han.
Anna Jakobsson