Det har stormat rejält kring De gamlas hem i Jomala de senaste två månaderna. Vården av pensionärerna har dock inte drabbats och nu går även personalfrågorna mot det bättre, i alla fall enligt den nya föreståndaren och förvaltningschefen.
DE GAMLAS HEM Förtroendekris, för lite sjukskötare och outbetalda löner. Negativa rubriker har präglat nyhetsrapporteringen från De gamlas hem i Jomala de senaste månaderna.
Men med en ny föreståndare, duktiga sommarvikarier och mera permanent personal på inkommande så är läget nu på bättringsvägen, i alla fall enligt den nya föreståndaren Kerstin Wikgren och förvaltningschefen Solveig Jansson.
De får nu ge sin syn på det inträffade efter att tidningsläsare och anhöriga till klienter på hemmet har blivit oroliga och undrat hur det egentligen står till i byggnaden.
-Det är det som är det värsta. Vården här har ju fungerat precis som förut, säger den nya föreståndaren Kerstin Wikgren.
Föreståndaren fick gå
Det hela började då den dåvarande föreståndaren Berit Lindqvists provanställning i början av maj sades upp med omedelbar verkan av styrelsen efter en konflikt med förvaltningschefen Solveig Jansson.
Då flera sjukskötare tog Lindqvists parti och valde att sluta och några samtidigt gick på ledighet degraderades sjukvårdarstyrkan från sex till två personer på kort tid.
-Det har varit tungt, det känns som det varit onödigt mycket hårda känslor, säger Solveig Jansson.
Nu senast gällde problemen utbetalning av löner. Sedan byråsekreteraren som skötte uppgiften tidigare sjukskrevs i samband med att den tidigare föreståndaren försvann har löneutbetalningen skötts av vikarier.
-De har varit duktiga, men problemet finns i underlaget, alltså arbetslistorna, säger Jansson.
Ansvaret för arbetslistorna har den tidigare föreståndaren och en annan anställd haft.
-Med bättre grunduppgifter skulle problemen antagligen inte uppstått. De grunduppgifter som nu fanns var mycket svåråtkomliga, säger Jansson.
Efter ett extrainsatt styrelsemöte utannonseras nu byråsekreterarens vikariat.
-Från och med nu kan man hoppas att lönerna som utbetalas är riktiga, säger Jansson.
De gamlas hem har 60 ordinarie anställda, men på sommaren utbetalas omkring 100 löner.
Personligen anser Jansson att de flesta problemen uppstått till följd av att förvaltningen "haft för liten topphatt".
-Det har bara funnits byråsekreteraren och förvaltningschefen.
Nu hoppas hon på en omstrukturering av administrationen till hösten. En omstrukturering som länge varit planerad men inte hann ta plats innan konflikten bröt ut.
För få sjukskötare
Ett av de huvudsakliga problemen på De gamlas hem har varit bristen på sjukskötare till de 67 vårdplatserna.
Då två sjukskötare slutade i samband med Berit Lindqvists avgång och två andra blev sjuk- och vårdlediga fanns endast två sjukskötare på jobb. Då hoppade två pensionerade sjukskötare in och räddade situationen. I dag är man fyra sjukskötare på jobb.
-De gjöt verkligen olja på vågorna, säger Jansson.
Efter den första september ska man återigen vara sex ordinarie sjukskötare.
-Det ska verkligen bli skönt, då kan vi börja planera och strukturera arbetet bättre. Nu sköter vi bara den dagliga ruljansen, säger sjukskötare Barbro Blomqvist.
Hon är den enda av sjukskötarna på jobb i dag som jobbade här innan konflikten bröt ut. Hon har arbetat på De gamlas hem i sammanlagt 30 år och upplevt stora förändringar inom äldrevården.
-Klienterna bor hemma längre nuförtiden. De är sjukare och i större behov av vård då de kommer hit än de var tidigare. Därför är vår arbetsbörda tung, säger hon.
Målet är att sjukskötarna ska vistas mera ute på avdelningarna. Det är mycket positivt enligt Blomqvist, men för att förverkliga det krävs mer personal.
- Men med sex sjukskötare ska det gå, säger hon.
Pensionärerna inte drabbade
Föreståndare Kerstin Wikman tror inte att pensionärerna har drabbats av konflikten mellan sjukvårdare och styrelse.
-Jag har försökt pejla läget och tycker att allt verka lugnt.
De pensionärer som Ålandstidningen pratar med är av samma åsikt.
-Vi har ingenting att klaga på, säger 87-åriga Ruby Wåge.
-Vi har det bra och flickorna som sköter om oss är alltid snälla och trevliga, säger 91-åriga Linnea Sjöblom.
Kanske hela historien går mot en ljusning, för det står klart att det här är människor som tycker om sitt jobb.
-Annars skulle man ju inte komma hit, konstaterar närvårdaren Tiina Kellokoski.
Ålandstidningen