Vice lantråd Harry Jansson förstår inte den hårda kritik som Vårdös kommundirektör Erik Brunström-Granesäter riktar mot landskapsregeringen och särskilt Harry Jansson om den uteblivna kriskommunlagen.
– Vårdö kommun har ingen förtur till information, framför allt inte innan beslutet är formellt, säger han.
Harry Jansson menar att han svarat på Ålandstidningens frågor varför det är svårt att få till en lagstiftning om kriskommuner och att det inte leder till någon skyldighet att informera kommunerna.
– Ålands kommunförbund är vår naturliga motpart.
”Välmenta frågor”
Harry Jansson förstår inte heller varför Erik Brunström-Granesäter talar om ”arrogant” bemötande i en e-postkonversation. Harry Jansson menar att när han såg att boksluten för de åländska kommunerna överlag blev överraskande positiva, frågade han hur resultatet blir för Vårdö.
– Jag frågade i all vänlighet liksom jag gjort för flera kommuner och fick en utskällning via mejl hur jag kan vara så oinsatt i just Vårdös situation. Vårdö får faktiskt ursäkta att jag inte är så insatt i Vårdös dagspolitik. Det är bra att Vårdö har en kommundirektör som är engagerad i sin kommun, men det är viktigt att varje kommun sköter sin kommunikation med landskapsregeringen med ett tydligt språk och framför allt lämnar in en ansökan.
Harry Jansson menar att man på landskapsregeringen får in en stor mängd skrivelser och att allt inte hinner nå ministrarna.
– Det här har inte varit föremål för diskussioner inom regeringen, säger han och tillägger:
– Jag tycker inte att myndighetspersoner ska skälla på varandra i media, men jag fick mig en läxa att jag ska vara försiktig med att ställa välmenta frågor om det uppfattas på det här negativa sättet att jag som kommunminister inte bryr mig. Jag försökte fråga hur läget är. Men det är tydligt att det finns något bakomliggande här som jag inte förstår.
Har du förståelse för att Erik Brunström- Granesäter är bekymrad?
– Absolut, men varför har vi då inte sett en konkret anhållan om likviditetsstöd om det är så alarmerande som kommunicerats. Vår finansavdelning har inte fått en ansökan. Den delen förvånar mig.
Men om kommunen behöver rådfråga, vem vänder man sig till?
– Jag kan bara prata för regeringskansliet. Vårdö har inte bett om ett möte, jag har haft möten med flera kommuner som velat träffas. Det räcker inte med att bara skicka e-post.
”Problematiskt”
Harry Jansson menar också att Erik Brunström-Granesäters önskan om ett bättre landskapsandelssystem är problematiskt.
– Det är dilemmat, prognoserna för hela Åland visar på underskott. Det är vår verklighet. När samtidigt den kommunala sektorn visar huvudsakligen tillfredsställande siffror är det svårt att ändra systemet för att lösa enskilda kommuners problem.
– Deras ekonomiska problem kan bero på nåt helt annat.
Han menar att man tar signalen från Vårdö på största allvar, men säger att man inte heller fått några politiska propåer om att landskapsregeringen behöver agera.
Blir det plump i protokollet eller på något sätt negativt för en kommun som ansöker om och får likviditetsstöd?
– Nej, det påverkar inte negativt annat än att man vet att det finns ett konkret behov och då kunde finansministern ta upp att det nu finns ett behov, precis som med Sottunga då i tiden. Alla kommuner kan nu och då ha ekonomiska problem.
Möte på måndag
Finansminister Roger Höglund (C) och Harry Jansson har med anledning av Eriks Brunström-Granesäters kritik i Ålandstidningen bjudit in kommundirektören till ett möte på måndag.
Harry Jansson har förståelse för besvikelsen över den uteblivna kriskommunlagen.
– Men den innehåller långa utvärderingstider och hjälper inte mot akuta problem. För Vårdö hjälper det inte att vara arg vad gäller kriskommunbiten utan där är det likviditetsstödet som kan vara till hjälp. Men det är bra att vi får reda ut det här på måndag.
Finansminister Roger Höglund bekräftar att det förekommit e-postkonversation, men ingen formell ansökan.
– I stället för att mejla är det alltid bättre att träffas, säger han.
Han menar ändå att det i dagsläget inte finns någon gällande lag för likviditetsstöd. Att stifta en ny lag är en långdragen process.
Men vad finns det för akut hjälp för en kommun i ekonomisk kris?
– Utan en lag i botten finns det ingen hjälp med likviditetsstöd. Det tar tid att ta fram en ny lag. Vi har den gamla lagen att utgå i från, men den behöver modifieras.
Roger Höglund menar att det där banklån som gäller. Han säger att man ändå gjort justeringar i landskapsandelssystemet som ger fyra miljoner euro mer till kommunerna under 2023.
– En del av det tillfaller Vårdö.
Men ska man ta banklån för att klara driften?
– Vi ska diskutera det på måndag. Jag vill höra Erik först.