Ålands självstyrelsedag är värd större uppmärksamhet, anser en grupp inom Ålands näringsliv. Nu bjuder de in till självstyrelseparad - och förhoppningsvis till nytt rekord i åländsk flaggning.
SJÄLVSTYRELSEDAGEN Finns det något mer åländskt än att tänka så här: "Om Norge har en folkfest den 17 maj, så kan väl Åland också ha det den 9 juni"?
Jo, det finns det: Att inte bara nöja sig med tanken utan att faktiskt göra slag i saken.
Precis så här betedde sig en grupp inom Ålands näringsliv som besökte Oslo under nationaldagsfirandet förra året.
-Vi blev så inspirerade att vi började planera vad man kan få till här. Vi vill ha en stor parad med flaggor, säger Pernilla Söderlund.
Ålandstema
Gruppen vill att självstyrelsedagen ska bli en stor återkommande folkfest med aktiviteter, evenemang, uppträdanden och musikunderhållning.
Till paraden är alla föreningar, byalag, fiskelag, organisationer, syjuntor och musikanter välkomna att visa upp sin verksamhet.
-Vi utmanar även kommuner att visa upp sig. Och daghem och skolor. Alla möjliga och omöjliga sammanslutningar är välkomna, säger Pernilla Söderlund.
Temat för paraden är Åland. Arrangörerna hoppas på två rekord: flest åländska flaggor och flest folkdräkter i Mariehamn någonsin.
-En jury kommer att utse den grupp som har det allra bästa Ålandstemat till "Årets 9 juni-förening", säger Johan Lindholm.
Paraden inleds kl 17.00 vid självstyrelsegården och den utgör starten på det högtidliga firandet vid Julius Sundbloms staty. Den går längs Strandgatan, Skeppargatan, Skarpansvägen och Torggatan tillbaka till torget där JCI traditionsenligt bjuder på tårta, ballonger och uppträdanden.
Nytt flaggspel
Självstyrelsedagen ska göras extra festlig med ett nytt flaggspel som köpts med bidrag från landskapet samt fastighetsägare och företagare i centrum. Det ska hänga på Torggatan, från Eckerölinjens kontor till torget.
-Flaggspelet ska bara vara uppe runt den 9 juni, för att få den där festliga effekten, säger Johan Lindholm.
Han och de andra i gruppen vill lyfta fram självstyrelsedagen och dess betydelse för Åland.
-Det är egentligen bara på midsommar som ålänningarna samlas, men då är det i de olika byarna man möts. Det finns inget tillfälle som samlar människor från hela Åland. Det vill vi göra, säger Johan Lindholm.
Det är inte meningen att skapa ett kommersiellt jippo, betonar Pernilla Söderlund.
-Det är inte därför vi gör det här. Men det är roligt att fira och alla som bor på Åland kan väl vara lite stolta? Det har ingen betydelse om du är inflyttad eller infödd. Det enda som har betydelse är att du är här just den här dagen, säger hon.
Anna Jakobsson