Bland andra Sunds kommun noterar att korttidsfrånvaron per juni i år var 12,91 procent, något kommunen beskriver som en anmärkningsvärt hög siffra. Sund pekar också på att förbundet satsat på en HR-funktion samt att företagshälsovården utökades åren 2023 och 2024 med den uttryckliga målsättningen att sjukfrånvaron skulle minska.
I budgetförslaget anges att målsättningen är att frånvaron nästa år ska ligga under under tio procent, och i framtiden under sex procent. Eckerö kommun anser att förebyggande insatser kring arbetsmiljön och välmåendet då verkar vara nödvändiga:
”Det är viktigt om man ska kunna nå inbesparingen som förbundsförvaltningen redogör, men alldeles särskilt med tanke på personalens hälsa och välmående”.
Skurit i förslaget
Oasen har svarat kommunerna att sjukfrånvaron följs upp på samtliga avdelningar månatligen. Förbundsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen säger att sjukfrånvaron nu verkar gå åt rätt håll, i september var den nämligen nere i strax under tio procent.
– Vi jobbar aktivt med det här. Som arbetsgivare behöver vi komma med tidiga insatser och ha ett samarbete med HR-ansvariga och med företagshälsovården.
Ålandstidningen har tidigare berättat om budgetförslaget för 2025. Styrelsen gav tidigare i höst förvaltningen i uppdrag att minska nettokostnaderna i förslaget med 75.000 euro. I det förslag som förbundsstyrelsen nu överlämnar till fullmäktige är nedskärningen större än så, 107.000 euro.
Olika poster minskas
Drygt halva summan, 55.000 euro, hittades i de minskade kostnaderna för sjukfrånvarokompensationen.
– När vi strävar efter att minska sjukfrånvaron kan kompensationsmedlen också minskas, säger Ann-Sofie Silvennoinen.
Dispositionsmedlen till förbundsdirektören och förbundsstyrelsen har också reducerats något.
– Sedan blir det lite ökade avgifter för boende på ESB.
Det ger verksamhetskostnader på netto cirka 5,6 miljoner euro, vilket är en ökning med 1,7 procent jämfört med årets budget.