– Vi har ganska höga ambitioner med att återställa den här miljön, säger arkitekten Leo Pahlman när han och Arne Nieland visar upp arbetet som pågår i Doktorsvillan i Mariehamn.
Arne Nieland, som driver företaget Löfbacka traditionsbygg tillsammans med Ingela Eckerman, är på plats tillsammans med fyra andra byggare.
– Det är helt klart ett roligt projekt för oss att återställa det gamla till det som varit. Man kan egentligen säga att det inte ska synas så mycket att vi varit här, säger han.
I stället ska det se ut som som det gjorde i slutet av 1800-talet, när huset byggdes.
Doktorsvillan står för en viktig del av badhusepoken, säger Arne Nieland.
– Den här byggnaden är den sista som är kvar. Det är kul att Mariehamn satsar på att rusta upp den.
Huset är ritat av Lars Sonck, säger Leo Pahlman.
– Vi har plockat bort alla sentida tillägg och vill återskapa det ursprungliga huset. För mig som arkitekt handlar det om att tolka Lars Soncks version. Det gäller att med kvalificerade gissningar förstå hur han tänkte.
– Förr i tiden blev det inte alltid som det var på ritningarna. Det var lite friare tider. Vi vet att de i alla fall har stått och kliat sig i huvudet när de byggde taket, säger Arne Nieland.
”Lite att tänka på”
Taken har en väldigt speciell konstruktion, säger han. Och ja, taken ska vara i plural. Det finns nämligen tre stycken: Ett stort sadeltak som täcker hela byggnaden. Och så under det taket två sadeltak till, över de två stora gymnastiksalarna.
De sadeltaksformade innertaken har inte varit synliga sedan 1940-talet, då det byggdes ett betydligt lägre placerat, platt innertak över gymnastiksalarna. Men nu syns den originella konstruktionen och den fulla takhöjden på nytt.
Takstolarna har också återställts.
– Det är jättekul att följa det traditionella byggsättet och det ger oss lite att tänka på. Panelen är till exempel en viktig detalj. Det är pärlspont i tre dimensioner säger Arne Nieland.
Man har specialbeställt fyra kilometer panel för att lappa och laga där det behövs.
– Ålands skogsindustrier har hyvlat det åt oss. Det är extra roligt när man får det lokalt.
Återuppbygger trappan
I byggnaden har man hittat mycket gammal bråte, säger Leo Pahlman. Man har även hittat de gamla ytter- och innerdörrarna. Vissa av dem går att använda, andra används som förlagor för tillverkning av nya dörrar.
– Samtliga innerdörrar är antingen restaurerade dörrar från vinden eller dörrar som vi hittat i stadens lager. Bland annat ett par väldigt tjusiga dörrar från Socis, säger han.
Gymnastiksalarnas väggar ska målas i en lite ljusare blågrön nyans än den som finns där nu, eftersom färgen tros ha mörknat och gulnat med åren, säger Leo Pahlman.
– Vi eftersträvar att komma nära den ursprungliga nyansen, säger han.
– Färgen är tidstypisk för epoken. Det finns inte många bevarade miljöer från den tiden, säger Arne Nieland.
Båda framhåller att det inte finns någon liknade offentlig 1800-talsmiljö i Mariehamn.
I den västra delen av huset, den som vetter mot parken och vattnet, ska det bli ett kafé. På den här sidan ska man även återuppbygga den stora och pampiga trappa som fanns tidigare.
– Den kopplar ihop huset med Engelska parken, säger Leo Pahlman.
De två gymnastiksalarna, som rymmer cirka 50 sittande personer, ska kunna användas för evenemang av olika slag, främst under säsongen april till september/oktober,
– Tanken är att huset ska tillgängliggöras för olika event, fester, bröllop och sittningar, säger Leo Pahlman.
– Det går även att ha lite provisorisk värme här, säger Arne Nieland.
Kafé våren 2025
Det finns även en övre våning i Doktorsvillan. Rummen som finns där kan ha varit en tjänstebostad, säger Leo Pahlman.
Under den pågående renoveringen ska man lägga ett trägolv i dessa rum, så att de går att använda för förvaring av det om behövs till festsalen.
– Det skapar också en möjlighet att kunna använda rummen i framtiden, säger Leo Pahlman.
Arbetet med renoveringen inleddes för cirka tre månader sedan.
– Det har gått jättebra. Det enda problemet var att yttertaket var lite dåligt. Vi har lappat på det, så att det är i skick, säger Arne Nieland.
Planen är att salarna ska vara klara i sommar och kafédelen våren 2025.
Vad är det som återstår?
– Mycket målningsarbeten, foder, dörrar, toaletter, kök och utsidan med trappan. Vi har kommit långt men det finns lite pyssel ännu, säger Arne Nieland.