I höstas gick Maria Dahlgren ut med en efterlysning på Facebook, hon befann sig då i en situation där hon, hennes man och deras dotter inte hade någon som kunde hjälpa till och rycka in och finnas som stöd i vardagliga situationer. Hon fick många svar men det ledde inte någonstans. En av de som svarade på inlägget var Jessica Wickström. Nu några månader senare bestämde hon sig för att lägga ut en efterlysning på Facebook. Även hon fick många svar och då bestämde hon sig för att nu är det dags att ta tag i saken.
– Någon måste göra det. Jag blev denna någon.
Det Jessica och Maria efterlyser är ”extravuxna”, inte nödvändigtvis en extramormor eller extramorfar, det behöver inte vara en äldre person och det kan lika gärna vara en hel familj. Helt enkelt människor som känner att de skulle vilja finnas som stöd för de som inte har någon annan att vända sig till.
– Det är den sociala biten som är det viktiga. Det handlar inte om att skaffa en barnvakt, utan mer någon som kan finnas där och kanske sitta ner med barnen och lyssna, lägga pussel och bara finnas där, säger Jessica Wickström.
Sedan kan det i längden röra sig om barnvaktsbehov också.
– Men barnvaktstjänster går ju att köpa. Det är en skillnad på att personen ifråga ska vara med för att de vill eller för att de får betalt, säger Jessica Wickström.
En första träff
Jessica och Maria har nu varit i kontakt med Folkhälsan som gärna vill hjälpa. Man ställer upp med lokal där den första träffen kan hållas. För så är tanken. När tillräckligt många hört av sig planerar man för en träff, där både de som behöver hjälp och de som vill hjälpa kan träffas.
– Vi gör inte det här för vår skull. Utan vi gör det här för att belysa ämnet och för att hjälpa andra som är intresserade.
De tror också att det finns många människor som kanske själva inte har barn i sin närhet, men som skulle vilja ha. Kanske någon vars barn och barnbarn bor på annat håll, eller någon annan som vill ha sällskap ibland.
– Vi hoppas att det här ska bli en hjärtlig sak. Det ska inte vara något måste, vi vill inte att någon ska ställa upp för att de känner att de måste utan för att de vill.
Våga ta kontakt
De hoppas också på ärlighet och att alla inblandade ska kunna säga till om de inte känner att de passar ihop.
– Man känner nog om det klickar, säger Maria Dahlgren.
Maria Dahlgren och hennes familj får ibland besök av släkt från Finland, men oftast klarar de sig själva.
– I helgen var mormor här. Det var den bästa helgen någonsin. Man behöver lite egentid ibland.
– Vi tror att det här kan bli väldigt bra. Det handlar om att från båda hållen våga ta kontakt, säger Jessica Wickström.
Vill du hjälpa?
Pernilla Karlsson arbetar på Folkhälsan och är kontaktperson för stödgruppen. Folkhälsan har stor erfarenhet av frivilligarbetare.
– Därför vill vi hemskt gärna vara med och hjälpa till.
Folkhälsan ställer upp med lokal till stödgruppen och det är till Pernilla Karlsson man ska höra av sig om man vill vara med.
– Vi vet att det är många som är inflyttade och som inte har någon som kan hjälpa till. Om någon vill hjälpa får de gärna kontakta mig.
Pernilla Karlsson nås på pernilla.karlsson@folkhalsan.ax
Petra Dahlgren