Såväl Lemlands som Lumparlands jaktvårdsföreningar håller i år upp med älgjakten.
– Traditionellt har Lemland och Lumparlands föreningar samarbetat och vi delar samma älgstam. De senaste åren har vi haft liten avskjutning och egentligen bara skjutit enstaka sjuka älgar, säger Lucas Wideman, ordförande för Lumparlands jaktvårdsförening.
Han säger att motivationen är lägre att skjuta älg i och med att man vet om att älgstammen inte mår bra.
– På lång sikt är det bättre att göra så här och vänta att älgstammen repar sig.
Även i Jomala håller man upp med jakten i år.
– Inventeringen i vintras visade på väldigt lite älg i markerna. Det enda vi kan göra är att reglera skjutningen och sedan ta ett nytt beslut inför nästa treårsperiod, säger Jens Johansson, ordförande i Jomalas jaktvårdsförening.
Skjuta kalvar
I Vårdö har man beslutat att endast skjuta kalvar och inga vuxna djur.
– På ett möte med jaktvårdsföreningarna och landskapet i våras diskuterades situationen för älgstammen och om det är bäst att helt låta bli att jaga eller bara skjuta kalvarna. I Vårdö kom vi fram till att vi ger licenser för några kalvar och några extra licenser som bara utnyttjas vid till exempel trafikolyckor och liknande, säger Fanny Sjögren, ordförande för Vårdös jaktvårdsförening.
I Brändö har jaktvårdsföreningen beviljat tre licenser för kalv.
– De tilldelas de områden där man inte har jagat de senaste åren, säger Viktor Eriksson i Brändö jaktvårdsförening.
Han säger att man inom många områden i Brändö har hållit upp med älgjakten redan i fem år.
– Det är en negativ trend vad gäller älgstammen. Men har man möjlighet att fälla nån kalv så kan man ändå hålla upp intresset någorlunda, säger Viktor Eriksson.
Ordförande för Saltviks jaktvårdsförening Arvid Mörn säger att man inte ännu beslutat hur man gör i år.
– Vi har diskuterat och borde väl redan ha fattat beslut, men vi har inte ännu kommit fram till någonting. Men det är inte omöjligt att det blir någon form av jakt, säger Arvid Mörn.