Har du på dig ett par jeans i dag, jeans som inte är ekologiska? Då ska du veta att 8.000 liter vatten och ett halvt kilo kemikalier gått åt vid framställningen.
- Köp miljömärkta jeans. Finns det inte sådana, tryck på i affärerna så att de tar in dem, säger Albin Dahlin på Agenda 21.
KONSUMTION Det är ingen munter läsning att ta del av hur jeans framställs. Råvaran, bomull, är världens mest besprutade gröda, 25 procent av världens insektmedel används inom bomullsodlingen.
Enligt WHO dör 40.000 människor varje år på grund av bekämpningsmedlen i bomullsodlingen. 99 procent av dödsfallen sker i utvecklingsländerna.
Textilindustrierna finns ofta i Sydostasien där avloppsreningen är under all kritik. Vattendragen lär ändra färg enligt modenyckerna.
Vill få oss att tänka
Agenda 21 på Åland vill genom sin sommarkampanj "Synade sömmar" få oss att tänka till.
- Som konsument kan man påverka, man kan välja mindre miljöbelastande jeans av ekobomull. Och man kan trycka på de åländska affärerna att börja ta in sådana, säger Albin Dahlin, samordnare på Agenda 21.
Barfota i färgbad
Förutom miljöbelastningen finns också rättviseaspekten att tänka på.
- Fabriksarbetarna står ofta barfota, utan skyddsutrustning, i färgbadet. De har sällan några fackliga rättigheter och de har låg lön för att vi ska kunna köpa billiga textilier. Många kvinnor jobbar i textilfabrikerna och utsätts för sexuella trakasserier av de manliga förmännen, påpekar Ann Hurme som är ansvarig för sommarkampanjen.
Eftersom hälften av våra textilier är gjorda av bomull är det en efterfrågad produkt. För att kunna odla mer krävs vatten vilket leder till brist på dricksvatten lokalt.
- Cirka 120 miljoner människor är inblandade i bomulls- och textilindustrin så om vi börjar ställa krav påverkas massor av människor.
Alternativen
Att det finns alternativ till miljöbelastande jeans och andra kläder visar Agenda 21 genom sin sommarkampanj. Dels kan man fråga efter miljömärkta kläder, dels kan man använda second hand, alltså återanvända kläder. Andra alternativ är att byta kläder med sina vänner, göra om gamla kläder och "slow fashion", alltså köpa kvalitet som håller längre.
- Jeans är slow fashion som håller genom alla trender. Dyra jeans är ännu bättre för de håller längre. Och miljömärkta är riktig bra, säger kampanjarbetare Simon Påvals.
Är man då en skurk om man använder vanliga jeans?
- Nja, men försök tänka till, säger Ann Hurme.
Simon Påvals understryker att man aldrig ska anklaga individen, hellre systemet.
- Den här kampanjen handlar om att göra folk medvetna.
Slit och släng-konsumtion ger oss möjligen en kortvarig glädjekick men inte någon bestående lycka.
- Vi bara tär på naturresurserna och ökar på sopberget, konstaterar Påvals.
Klädbytardag
Under kampanjens gång kommer alla elva Agenda 21-kommuner att få besök. Kampanjarbetarna kommer att finnas vid butiker och på marknader där de delar ut information och har en tävling. För barnen ska en återvinningsverkstad ordnas i sommar där barnen får göra skrotkonst av återvunnet material.
Kampanjen avslutas den 7 augusti med en klädbytardag på Kakelhallen, troligen den första någonsin på Åland.
30 kilo
Och du. Den ekologiska ryggsäcken för ett enda par jeans, alltså den totala mängden förbrukade naturresurser och det avfall tillverkningen gett upphov till, är 30 kilo.
Kerstin Österman