Med omsorg för de cirka 60 ungdomar som flyttar till stan från skärgården för att studera varje år, vill man bland annat höja studiestödet och bygga fler bostäder.
UTBILDNING I går presenterades förslagen på hur man ska gå till väga för att hjälpa skärgårdsungdomarna och övergången från grundskolan vid gymnasialstadiet.
Uppdraget var att göra en studie över vilka behov som finns och komma med förslag på hur man på bästa sätt kan fylla dessa.
-Då vi har gjort undersökningen har vi använt oss av bland annat frågeformulär, samtal med sakkunniga så som studiehandledare, skolhälsovårdare, lärare,fältare och polisen. Vi åkte också ut till skärgården och pratade med föräldrar och ungdomar på plats, säger Veronica Thörnroos som är ordförande för kommittén.
Då man har gjort studierna har man dock inte tagit med Vårdö.
-Eftersom det inte tar mer än 2h att åka fram och tillbaka till Vårdö så är studerande från Vårdö inte berättigade till bostadsstöd i Mariehamn. Det är dessutom inte många från Vårdö som väljer att bo i stan när de studerar, säger Veronica.
Få studiestöd tidigare
Kommittén vill bland annat ändra reglerna för studiestödet. Idag betalas det inte ut till studerande som är under 17 år.
- Eftersom många är 15 år då de börjar i gymnasiet betyder det att de under halva studietiden måste gå utan stöd, eftersom det ännu betalas ut barnbidrag.
Många skolor på Åland kan inte erbjuda internatboende till sina elever, medan till exempel Ålands sjömansskola har det som enda valmöjlighet.
-Alla ska ha samma valmöjligheter då det kommer till boende oberoende vilken skola de går i. Alla elever ska kunna välja vilken boendeform de hälst vill ha, säger Veronica.
Förutom de ekonomiska frågorna så behandlade man också frågor angående vilka valmöjligheter det finns då man väljer boende, hur elevernas fritid ser ut samt en lista på övriga förslag som rör skola, utbildning och information.
Inte stökigare
Då de påbörjade undersökningen hade folk den allmänna inställningen att skärgårdselever är stökigare än de som är bosatta på fasta Åland.
-Vi hade inga förutfattade meningar då vi började våra undersökningar men den allmänna uppfattningen var att skärgårdsungdomar överlag är mer stökiga än ungdomar från fasta Åland. Jag tycker att man med våra undersökningar har tagit kål på myten, säger Rainer Juslin, föreståndare för Föglö skola.
De sakkunniga som kommittén har pratat med har nämligen har varit eniga om att problem hos ungdomar bosatta på fasta Åland är minst lika vanligt som hos skärgårdsungdomar.
Det var dock inte det som var anledningen till att man ville göra något för att förbättra situationen för skärgårds eleverna.
-Kommittén tillsattes för att underlätta situationen för de unga som måste flytta till stan på grund av studier efter grundskolan. Vi vet av egna erfarenheter att det inte är helt smärtfritt att flytta hemifrån som 15-åring och bo självständigt, är kommittén eniga om.
Ålandstidningen