På lördag hålls ett seminarium för att dra upp de stora riktlinjerna för det kommande ungdomsparlamentet som ska väckas till liv igen.
-Vi vill få bort töntstämpeln på politiken, säger Jannik Svensson.
POLITIK Idén att återuppväcka ungdomsparlamentet kläcktes efter en radiodebatt då alla de relativt nybildade ungdomsgrupper från de politiska partierna var med. De kom fram till att de saknade en plats där de kunde diskutera, debattera och stöta och blöta sina ideologier och åsikter med varandra.
-Sedan tog vi kontakt med Jan-Ole Lönnblad vid förvaltningen och sedan med Riika Åström, säger Jannik Svensson, som tillhör Ålands liberala ungdomsgrupp.
Men det var kort om varsel för att få till stånd ett ungdomsparlament nu i vår, särskilt eftersom det var flera år sedan det senast hölls ett på Åland. Därför ordnar man i stället ett seminarium för unga nu på lördag.
Dra upp riktlinjer
Tanken är att det ska vara som en upptakt inför ungdomsparlamentet som i stället hålls i höst, lagom till lagtings- och kommunalvalet.
Christian Pleijel ska vara moderator och deltagarna ska få vara med i olika workshops, berättar Riika Åström, vikarierande ungdomskonsulent vid landskapet.
-Seminariet har fått namnet "Tänk bakåt" på grund av en metod som kallas backcasting vi använder oss av, säger hon.
Då går man igenom steg för steg, år för år, hur det har sett ut tidigare och väljer ut vad som är viktigt för framtiden, förklarar hon.
Meningen är kanske främst att dra upp riktlinjer för hur ungdomsparlamentet ska se ut. Tidigare har man alltid haft en plenidebatt när det varit ungdomsparlament, men det är inte alls säkert att det blir samma sak i år.
-Det kanske upplevs stelt och tråkigt för de som inte är insatta, så kanske det inte behöver göras på vuxnas vis? frågar Axel Jonsson, som är med i Ålands framtid.
Det är förhoppningsvis det man ska få svar på under seminariet, säger de.
Läs mer i Ålandstidningen.
Matilda Andersson