Ålandstidningen stora valdebatt sändes live från Sittkoffska gården i går kväll. Partiledarna drabbade samman och gick en match om vem som är lämpligast att leda Åland.
De medverkande var Wille Valve (MSÅ), Camilla Gunell (S), Erica Scott (HI), Katrin Sjögren (Lib), Veronica Thörnroos (C), Peggy Eriksson (ÅF), Marcus Måtar (Ob).
Valdebatten var uppdelad i större block, här är några av partiledarnas argument.
Kommunerna och kommunsammanslagningar
Veronica Thörnroos (C): C är inte emot kommunsammanslagning men tror inte på tvångslagstiftning för att försöka föra ihop dem. Kommunpolitikerna själva måste vilja gå samman. Det finns i dagsläget 200 olika samarbeten mellan kommunerna, de har vuxit fram över tid och jag tror att det är den vägen vi ska gå.
Camilla Gunell (S):Två regeringar har försökt skapa större enheter, båda har misslyckats, varken lagstiftning eller frivillighet har lett till utveckling. Kärnfrågan i dag är hur vi kan behålla närservicen, människors engagemang för sin hembygd och ändå göra en förändring där vi får starkare kommunenheter? Jag tror att vi behöver komma in i de här frågorna på nytt med öppna ögon och stor ödmjukhet. Hur kan vi komma framåt på ett vettigt sätt? Skyttegravarna måste vi lämna.
Katrin Sjögren (Lib): Befinner vi oss inte vid den absoluta nollpunkten nu? Alla pratar om vad man inte vill göra. Man kanske skulle behöva stifta en kriskommunlag och se över landskapsandelssystemet. Lib tycker att Åland är överbyråkratiserat. Sätter vi pengarna på rätt ställe? Nej. Jag hör att människor börjar jämföra vad man får för service. Det är inte rimligt att vi har så ojämlik service.
Peggy Eriksson (ÅF): Vi behöver ha ett nerifrån- och upperspektiv. Det är inte mariehamnspolitiker om ska styra utvecklingen. Kommunerna måste finansieras, om en stor del går till skola och omsorg inser vi att det är samma barn som går i skolan oavsett.
Erica Scott (Hi): Kommunerna står inför större ödesfrågor, det finns utmaningar. Vi vill trygga närservicen i kommunerna men hitta lösningar för att utvecklingen ska kunna ta plats. I frågor som till exempel avlopps- och vattenplanering kan man ta ett gemensamt ansvar.
Marcus Måtar (Ob): Vi är positiva till kommunerna, producerar bra service. Vi borde kunna fundera på att ha ett helt separat kommunalval, nu tenderar de kommunala frågorna att försvinna i bruset.
Wille Valve (MSÅ): Ingen ålänning ska behöva bo i en kriskommun. Kommunerna är en del av det offentliga Åland, det bör studeras hur effektiva de är jämfört med kommunerna i öster och väster. Vi kan inte skapa mer kommunförbund, vi behöver titta på kommunindelningen.
Vindkraft
Marcus Måtar (Ob): De övriga partierna har skrivit på ett avtal som säger att vi ska rusa fram och bjuda ut områden. Det är ett enormt ingrepp.Vi är inte med på det och är det enda partiet som tydligt säger nej. Vi är den tydliga kyrkstöten när det gäller det här.
Erica Scott (Hi): Det behövs mer förnybar energi i världen för att hantera den eskalerande klimatkrisen. Hi vill ställa hårda miljökrav och insyn i processen, sedan marknadens aktörer komma in. Det är förvånande att en jurist som Marcus Måtar inte kan läsa ett avtal och förstå vad det står där. Det finns många frågetecken i etableringen, men Åland håller i taktpinnen. Ingen rusar fram. När man säger nej redan nu säger man nej utan att ta reda på fakta säger man nej till de gröna jobben, utbildningarna. Det handlar om att låna en liten del av Östersjön för att i stort hjälpa den.
Veronica Thörnroos (C): Vi måste alla förstå att ryssoljans tid är förbi. Vi är i början av ett projekt. Vi har passerat a och kommit till b, men det är ganska långt till vi kommer till ö. Ingen av partierna som har skrivit på det är rädda för fakta, det är en viljeyttring. Inte ett beslut är ännu taget. Den här frågan skulle inte vara så polariserad om det inte strax skulle vara val. Ob förstår att det inte är farligt att ta fram fakta.
Katrin Sjögren (Lib). Vi ska absolut inte sälja skinnet före björnen är skjuten. Vi har inte gett grönt ljus, det är många frågor vi måste ta reda på. Vi exploaterar inte våra områden utan att det är någon mening för Åland. Det värsta är att man bygger på randen av vår territorialvatten och så blir det en exploatering i alla fall. Vi har många frågor att ta reda på. Är det Ob:s melodi, att vi inte ska ta reda på dem? Lib är i grunden positiva till vindkraft, men vi måste ta oron på allvar.
Camilla Gunell (S): Förra valet var det banderoller för tunnel, det är samma med vindkraftsfrågan. Vinden kan vända tydligen. Vi måste konstatera att tiden att använda rysk olja och gas är förbi. Vi kan inte fortsätta med fossildrivna färjor och Mergus och allt vad den här regeringen har att stoltsera med. Det är fler partier här som kan tänka och ställa kritiska frågor. S är inte rädda för de kritiska frågorna, vi tycker att man ska lyssna på människors frågor, det är en jättelik etablering av något främmande i åländska vatten. Man måste titta på möjligheten, det innebär inkomster, arbetsplatser och uppdrag för det lokala näringslivet. Hoppas det kan kan leda till el- och vätgasproduktion så att vi kan ersätta Mergus och de här gamla färjorna som Ob har köpt.
Peggy Eriksson (ÅF): Det är svårt att veta vad Ob vill, det finns de inom partiet som är positiva till havsbaserad vindkraft. Vad ger det för signaler till väljarna?
Wille Valve (MSÅ): Det här är en märklig skuggboxning. Alla som har läst samförståndasavtalet vet att det står att vi ska maximera ålandsnyttan, vanligt sunt bondförnuft. Det här handlar egentligen inte om vindkraft. Vad vill vi att ska styra Åland de närmaste fyra åren, rädslor och skrämselprogaganda eller fakta på bordet? Åland har mycket att vinna på det här.
Självstyrelsen och demilitariseringen
Peggy Eriksson (ÅF): Det sker ingen utveckling, snarast en avveckling. Vi måste lyfta frågan internationellt och sätta Åland på den europeiska kartan. Vi behöver goda relationer till Helsingfors och Stockholm. Vi behöver ha ett Ålandskontor i Sverige. Självstyrelsedagen borde vara en ledig dag för alla ålänningar. Vi måste anpassa den finska lagstiftningen enligt Ålands förutsättningar.
Katrin Sjögren (Lib): Ska vi nå framgång måste vi ha goda kontakter och ömsesidig respekt. Det betyder inte att man ska vara mesig. Vi hoppas komma i mål med en ny självstyrelselag under nästa mandatperiod. Lib skulle gärna se en åländsk representation i Stockholm.
Veronica Thörnroos (C): Det finns ett automatiskt mantra att den här regeringen har dåliga relationer med regeringen, det stämmer inte. Jag vill inte mera höra att den här regeringen har en dålig relation med Helsingfors. Finska regeringen har tagit fram en Ålandsstrategi och vi tycker att vi borde ha en Finlandsstrategi, hur vi ska jobba strukturerat. Det finns mycket att göra internt på Åland också.
Camilla Gunell (S): Nog var det historiskt att ålandsministern avgick mitt under mandatperioden. Jag tror att relationerna inte fungerade. Det var högljudda tongångar i media under en tid. En grundregel när man kommunicerar med Helsingfors är att göra det direkt och respektfullt,
Erica Scott (Hi): Det är en förtroendefråga. HI föreslår att vi gör en analys vilka behörigheter vi behöver ta över för att kunna föra Åland in i rätt riktning.
Marcus Måtar : Vi är för diplomati, det har funnits lite i övrigt att önska under den senaste mandatperioden.
Vård och omsorg
Wille Valve (MSÅ): Vi tror på förebyggande arbete, därför har vi drivit på för lågtröskelmottagningen och seniormottagningen vid ÅHS. Screening av sjukdomar är otroligt viktigt. Vi vill ge bättre avlastning till närståendevårdarna och utveckla lågtröskelmottagningen i mer digital riktning. Att ÅHS kostnadsökningar skulle bero på ett ökande chefsskikt är en myt jag måste ta kål på. Det är kollektivavtalsenliga löneökningar, vilket man kan se i ÅHS budget. Jag tror inte på att avskaffa styrelsen, i så fall vore det bättre att professionalisera den och ta in kompetens som kan stärka effektiviseringen.
Veronica Thörnroos (C): Jag har en känsla av att administrationslokalen har vuxit sig för stor, någon utomstående behöver göra en rejäl genomlysning. Behöver vi alla chefskikten vi nu har? Det är viktigt att få till ett utökat samarbete mellan kommunerna, kommunförbunden och ÅHS när det gäller hemsjukvården och den palliativa vården.
Camilla Gunell (S). Högklassig hälso- och sjukvård är den viktigaste frågan för S och att det ska vara låga avgifter. Vi jobbar också vidare med den allmänna tandvården.
Katrin Sjögren (Lib): Personalpolitiken knarrar allt mer, där borde vi fundera över vad vi kan göra för att förbättra arbetssituationen på ÅHS. Stigande kostnader är ett problem, men vårt största problem är personalförsörjningen.
Marcus Måtar (Ob): Det är okej att vård är en stor del av landskapets budget. Vi tycker att styrelsen borde avskaffas, ÅHS ledningsgruppen styr bra utan politisk styrning.
Peggy Eriksson (ÅF): Vi har en bra sjukvård tack vare självstyrelsen. Vi förespråkar nätverksmöten, att det är lätt för kunden att få all hjälp och stöd man behöver. Vi ska satsa på välfärdsteknik.
Erica Scott (HI): Vård- och omsorg är helt centralt. Vi har en hel del välfärdssjukdomar, vi glada åt folkhälsostrategin som har tagits fram och vi behöver se över hur vi kan hjälpa varandra att må bättre med små enkla medel. Vi vill utveckla stödet till närståendevårdare och stödet till seniormottagningen.