Annette Holmberg-Jansson säger att landskapsregeringen (LR) sedan en tid tillbaka arbetat med just frågan om Ålands åldrande befolkning. Bland annat tittar LR för närvarande på ett nytt äldrepolitiskt program och en ny klientavgiftslagstiftningen är på gång.
Till grund för det arbete som påbörjats ligger bland annat den rapport om äldres roll i ekonomin på Åland som professor Edvard Johansson och ekonomie magister Ida Wikström från Åbo akademi färdigställde i januari.
Rapporten slår bland annat fast att äldres disponibla inkomster i framtiden kommer att öka, men att kostnaderna ökar i snabbare takt när befolkningen åldras. Driftskostnaderna för åländska kommuner väntas öka med 76 procent fram till 2040, och sjukvårdskostnaderna för äldre vid ÅHS förväntas öka med 43 procent under samma tidsperiod.
– Vi står inför stora utmaningar med en åldrande befolkning som lever längre, säger Annette Holmberg-Jansson.
Anpassa samhället
En särskilt stor utmaning blir den stora ökningen av antalet personer som är 85 år eller äldre. Gruppen väntas öka med fler än tusen personer fram till och med 2040. När Annette Holmberg-Jansson pratar om vad samhället behöver göra för att hantera utvecklingen nämner hon allt från mer hemhjälp, äldreanpassade bostäder som gör det möjligt att bo hemma så länge man vill till förebyggande åtgärder som gör befolkningen som helhet friskare.
– Vi behöver tänka på allt. Hur ska vi anpassa samhället för att göra det så bra som möjligt för den äldre generationen?. Redan nu tittar vi också på hur vi kan få dem som i dag är i min ålder att hålla sig friska så länge som möjligt och där blir arbetet med friskvårdsstrategin ett viktigt instrument.
Hon ser samtidigt stora utmaningar med ekonomin.
– Kostnaderna kommer att stiga rakt upp. Vi blir fler äldre och färre som ska ta hand om dem. På något sätt måste vi få en ekonomi i det så att vårt välfärdssamhälle klarar sig, men det säger sig självt att det innebär stora utmaningar. En följd är förstås att vi i framtiden kommer att jobba i äldre ålder än vad vi gör i dag.
Förebyggande arbete
Huruvida en bibehållen servicenivå i framtiden till exempel kommer att leda till ett ökat skatteuttag kan hon inte svara på i dag.
– Jag vet inte, det är möjligt att det blir en konsekvens. Men det jag tror väldigt mycket på är förbyggande arbete. Små insatser som sätts in tidigt så att folk kan bo hemma längre.
För att lyckas med det behöver närvårdaryrket bli mer attraktivt.
– Det är en utmaning att för få vill jobba inom omsorgen och där måste vi titta på allt från schemaläggning till arbetsvillkor. Vi behöver också en större arbetskraftsinvandring.
Annette Holmberg-Jansson säger att det inte finns någon tid att förlora.
– Om vi inte gör något kommer det här att bli ett stort problem. Jag skulle önska att den här frågan fick lika mycket uppmärksamhet som till exempel skärgårdstrafiken.
Hon betonar betydelsen av att det politiska Åland är enat om vägen framåt.
– Därför jobbar vi i parlamentariska grupper. Den här kan inte bli en fråga där en regering beslutar om något och nästa sedan river upp allt. Det behövs en utstakad väg. Det är det enda sättet att hantera så här stora frågor.
Måste tänka om
Annette Holmberg-Jansson pratar också om att det är viktigt att se äldre som en resurs och inte enbart som en belastning.
– Det är en grupp med god ekonomi och de har en massa tid och resurser att bidra till samhällsekonomin.
För henne är frågan om den demografiska utvecklingen och framtidens välfärdsproduktion viktigare än någon annan fråga.
– Vi måste tänka om. Det är så svårt att få politiker att göra satsningar som ger resultat först tio år senare, men vi har inget val. Vi måste våga satsa förebyggande.