Vi slår oss ned i den senaste skapelsen inom Dennis Janssons nöjesimperium, Brasserie Ångbåtsbryggan med sina stora glaspartier mot Slemmern. Strax utanför är det fullt med liv, det är lunchtid på serveringen vid minigolfen. Uppdraget är att få Dennis Jansson att prata om sina bästa och sämsta satsningar. På förhand har undertecknad haft sina dubier om huruvida det senare, förlusterna, är något han är villig att tala om. Inte alla entreprenörer är det.
Men ack så fel man kan ha. Att intervjua Dennis Jansson är lite som att trycka på play på en bandspelare. Passande, med tanke på att allt startade med att han hoppade av skolan för att få mer tid till sitt jobb som discjockey.
– Jag jobbade som dj på Arken, sedan på Medley. Det var en kick att se att de som lyssnade tyckte om det jag spelade, det var en kick. Sedan dess har jag strävat efter att förnöja fler, säger Dennis Jansson.
Under en resa i USA fick han sin första upplevelse av ett restaurangkök.
– Jag sålde allt jag hade här hemma, egentligen bara bilen och stereon, och åkte till min faster och farbror i Florida. De har ett pensionat och direkt när jag kom dit bad min faster att jag skulle hjälpa till med disken i köket.
Men Dennis hann med mer än bara disk. Han reste runt och hittade inspiration till kommande projekt.
– Jag köpte en videokamera och dokumenterade allt jag såg. Bland annat en gratis nöjestidning och en minigolfbana med pirattema.
Startade Xit
Väl hemma på Åland igen tog han fasta på idén om en nöjestidning. Tillsammans med Fred Forsell, som han också sänt radio med, startade Dennis Jansson nöjestidningen Xit.
– Till en början fick vi låna en dator från Arkipelag för att layouta tidningen. Sedan skaffade vi oss ett kontor, slog oss ihop med Annonsnytt och kämpade.
Vid 23 års ålder gjorde Dennis det han kallar sin bästa affär.
– Jag köpte mitt föräldrahem. En strandtomt i Jomala med ett stort hus. Nu, 20 år senare, är det nog den smartaste affär jag gjort.
När huset var köpt flyttade redaktionen för Xit in i källaren i huset. Kostnaderna kapades en smula, men tidningen var inget som gjorde sina upphovsmän rika.
Vid sidan av Xit hade Dennis känt suget efter nya evenemang och nya satsningar. Han arrangerade ”Big Bang”, en stor konsert för skolavslutningarna. Han öppnade restaurang, Buffalo Saloon (i nuvarande Dinos lokaler). Men inget blev det genombrott som han hoppats på.
– Jag visste för lite om hur saker fungerar, konstaterar Dennis.
Men han vill å andra sidan inte ha satsningarna ogjorda, trots att de kostat honom pengar.
– Jag fick träla på och lånade pengar med hjälp av föräldrarna för att kunna driva tidningen och annat. Men all framgång är en samling av alla misstag jag gjort.
Rockoff föddes
Efter Big Bang lockade det att testa gränserna ytterligare. Och 1997 arrangerades Rockoff för första gången. Festivalen som på riktigt har skrivit in Dennis Jansson i Ålands nöjeshistoria.
2003 genomförde Dennis en stor förändring av sin verksamhet. Xit såldes till ÅTT. I stället köpte han Ålandsparken (döptes om till Mariepark) av Mariehamns stad och PAF– och de verkliga problemen inleddes.
– Det var ett verkligt dåligt beslut. Jag skulle arrangera Rockoff i Mariepark. Men grannar med mycket pengar och politiker med stort inflytande började protestera.
Fajten med politiker och tjänstemän i staden blev en segdragen följetong i tidningarna. Grannarna klagade på buller från konserterna och det fastslogs att reglerna inte medgav att rockkonserter fick genomföras i parken – trots att det varit tydligt att det var just till detta ändamål Dennis Jansson skulle använda parken när han köpte den låntyngda anläggningen av staden.
Efter tre år i Mariepark var ekonomin ansträngd, och 2005 kom det ofrånkomliga slutet för Dennis bolag Baltic Festival Ab.
– Vi gick i konkurs. Jag tänkte att ”nu är det slut”, men vi genomförde en rekonstruktion av bolagen och det blev Mariepark Ab. Sedan dess har vi tiodubblat omsättningen.
– Jag lärde mig väldigt mycket av det, hur man hanterar en riktig kris.
Det var ändå med en instabil grund Dennis Jansson återupptog arbetet med Rockoff 2006. Men då bokade han in ett band som skulle vända allt.
– Jag hade hört talas om Lordi redan före den finska melodifestivalen. Det blev en riktigt skjuts, det kom folk från alla möjliga länder för att se dem.
Monstren som överraskat Europa och vunnit Eurovision song contest klev upp på Marieparks scen och det klirrade rejält i Dennis kassa.
Men Rockoff har inte varit en stabil kassako för honom.
– Ibland går Rockoff med förlust, men det har jag aldrig sagt utåt. Men om festivalen går med förlust har jag gjort vinst på de andra verksamheter, mycket tack vare Rockoff.
Idé från USA
2006 blev sista året för Rockoff i Mariepark. Sedan dess har miljöreglerna gjort att festivalen i stället hålls på torget i Mariehamn. Men Dennis Jansson har fortsatt att bygga sitt imperium. 2008 lade han ett anbud på marken vid Ångbåtsbryggan för att bygga en minigolfanläggning av en sort Åland aldrig sett. Ytterligare en idé från USA-resan.
Men pengarna som behövdes för investeringen fanns inte på kontot.
– Då visade sig fördelarna med att det finns en åländsk bank som har förståelse för det lokala. De sa visserligen ”du är tokig, du behöver nytt kapital”. Men jag hade massor med möten med dem och visade massor av kalkyler. Vi fick låna en halv miljon, och fick ett avgörande EU-stöd på 10 procent.
– Sedan började vi bygga. Vi jobbade som idioter, 16 timmar om dagen, för att få det klart.
Äventyrsgolfen blev en succé direkt.
– Den anläggningen redde upp situationen så att vi inte behövde oroa oss för en ny konkurs. Vi har investerat oss bort från Mariepark och den totala rävsax vi satt i.
Flera gånger under vårt samtal återvänder Dennis Jansson till Mariepark. Den stora anläggningen med miljonskulder som han köpte men inte fick använda som han ville. Byggnaderna är hans, men marken arrenderar han. Flera gånger under åren, berättar Dennis, har det varit nära att han och staden hittat en lösning. Antingen genom att staden skulle köpa tillbaka anläggningen eller att den skulle bytas mot annan mark. Men varje gång har det fallit.
Blir du aldrig less och ger upp?
– Många gånger, den senaste för inte alls länge sedan. Då tänkte jag att jag skulle sälja allt och flytta.
Bor i Jomala
Det kan tyckas vara en paradox att en entreprenör som suttit 18 år i fullmäktige i Jomala och i 15 år bråkat med både politiker och konkurrenter i Mariehamn ändå brinner för att utveckla stadens nöjesliv och attraktionskraft för turister.
– Det går inte att utveckla Mariehamn. Det sitter för många gubbar som tycker att den där Dennis Jansson ska inte sticka upp. Staden har missat alla chanser. Ta telegrafhuset som 2 gamla gubbar stoppade. Om Eriksson capital fått bygga då hade Maxinge aldrig blivit av.
Själv vill han utveckla staden, inte minst logimöjligheterna.
– Man måste hitta på något nytt. I sommar har det varit fullt på hotellen. Jag och Markus Sundman har har fyra lägenheter i ett lägenhetshotell och allt har varit uthyrt hela sommaren. Nu vill vi bygga 40-50 lägenheter till.
Igen hittar politikerna på hinder, denna gång, att förhindra en laglig rivningsanmälan och man kan tydligt se frustrationen i Dennis Janssons ögon. För trots att tankarna på en flytt funnits i honom är det uppenbart att lågan inte slocknat. Inte ens lite grand.
Nya projekt är på gång. Förutom lägenhetshotellet behandlas hans planer för Mariepark som bäst i stadens organ. Den outnyttjade parken ska bli en supermodern, miljövänlig stugby med ett litet vattenland. Ett nytt landmärke för Mariehamn.
– Det är ett projekt om fem miljoner. Logiägare är mindre beroende av rederierna idag då de flesta bokningar idag sker via nätet. Bra, fräscha produkter säljer som tusan, säger Dennis Jansson.
Intervjun är slut. Nya gäster ska checkas in i en av lägenheterna. Sedan ska han fundera över hur pizzerian Diablo och nattklubben Kino kan förnyas.
Nej, elden har inte slocknat. Den där Dennis Jansson är svår att trycka ned.
Jonas Bladh