Bygg golfbanan i Ämnäs - vädjar den åländska näringslivseliten till politikerna ännu en gång.De har tröttnat på att frågan dras i långbänk.- Blir det inte av nu så ger vi upp, säger Henrik Nordström.
TURISM Förra året krävde en grupp representanter för näringslivet att landskapsregeringen skulle komma till skott om att bygga en ny golfbana i Ämnäs/Godby. De lovade då att hjälpa Ålands golfklubb med finansiering, bara landskapsregeringen gick in med grundfinansieringen av banorna.
Nu, ett år senare, är de "oroliga och otåliga".
- Markavtalen går snart ut, och det kan ta väldigt länge att hitta en annan lika bra plats för en golfbana. Blir det inte av nu ger vi upp, säger Henrik Nordström som representerar Wiklöf-koncernen.
Ålands golfklubb är villiga att driva en ny golfbana och ligger i förhandlingar med landskapsregeringen.
Kommer era företag att lägga ut pengar på projektet?
- Landskapsregeringens pott räcker inte hela vägen. Vi är beredda att skjuta till pengar om golfklubben behöver det, säger Henrik Nordström.
Drar in pengar
Golfbanan beräknas kosta 5,3 miljoner euro. Men på tio år kan golfbanan dra in 50 miljoner till Åland, enligt affärsmannen Sven-Erik Holmberg.
- Pengarna kommer tillbaka, det är en långsiktig investering.
- Det är dessutom ett bra sätt att öka turismen under lågsäsong, säger Annica Jansson på turistförbundet.
Golfsäsongen sträcker sig över sex månader.
Boris Ekman på Viking Line och Björn Blomqvist på Eckerölinjen kommer att satsa stort på marknadsföring av golfbanan, om det blir av.
- Den ryska marknaden är mycket intressant. Många ryssar har det gott ställt och de reser gärna västerut. Och i Ryssland är det ont om golfbanor, säger Boris Ekman.
Enligt undersökningar gör en golfare av med 200 euro om dagen, vilket är mycket högre än vad medelturisten gör av med.
Fler banor behövs
Alla de samlade är överens om att Åland behöver fler golfanläggningar, inte bara för att banan i Kastelholm ofta är fullbokad.
- Platser med flera golfbanor lockar golfare som vill variera sig. Se på Gotland som har nio golfbanor till exempel. Och vi har mycket bättre kommunikationer än dem, säger Sven-Erik Holmberg.
Varför vill ni ta upp den här frågan just nu, efter valet och med en ny budget på kommande?
- Det är nu frågan diskuteras, och det är bråttom med tanke på markavtalen.
Det säger Annica Jansson och ger dessutom en känga åt politikerna.
- Det har varit väldigt tyst om turismen i årets valrörelse.
Alla hoppas de på att beslut tas av den sittande landskapsregeringen, i stället för att en ny regering ska undersöka frågan ännu en gång.
Ålandstidningen